Het Green Office, een bron van inspiratie

Op 16 maart was ik aanwezig bij de opening van ons Green Office. Hierin gaan zes studenten, onder begeleiding van ’Green Officer’ Saskia Hanssen, initiatieven op het gebied van duurzaamheid binden, ondersteunen en promoten. Ik ben zeer trots dat onze hogeschool nu zo’n Office heeft en heb er hoge verwachtingen van.

De afgelopen jaren zijn er grote, technologische ontwikkelingen geweest die een duurzame maatschappij dichterbij brengen. De HU profiteert volop van die ontwikkelingen, onder andere bij de herhuisvesting op het Utrecht Science Park. Optimale isolatie, koude-warmteopslag, energiezuinige verlichting, zonnepanelen; niet voor niets heeft ons gerenoveerde gebouw aan de Heidelberglaan 7 energielabel A++ gekregen en ook bij andere renovaties en nieuwbouw maken we volop gebruik van deze technologie. Zo weten we onze CO2-uitstoot flink te reduceren en worden we een stuk energie-efficiënter.

Jan bij de opening van het HU Green Office1
Je zou kunnen denken: wat is naast al dat technologisch vernuft dan de meerwaarde van zes studenten in het Green Office? Ik denk: enorm. Technologie kan ons ver brengen maar voor blijvende verduurzaming is ook mentaliteits- en gedragsverandering nodig. Die breng je niet teweeg met technologie, maar met mensen. Je kan wel aparte bakken neerzetten voor papier en plastic; succesvol wordt dat pas als mensen ook daadwerkelijk hun afval gaan scheiden. Als ze dat normaal gaan vinden. Iemand moet daarbij de eerste stap zetten, iemand moet het goede voorbeeld geven en anderen durven aanspreken op hun gedrag. Je hebt mensen nodig die anderen kunnen begeesteren, waardoor nieuwe initiatieven op het gebied van duurzaamheid de kans krijgen in de praktijk.

De belangrijkste volgende stap op weg naar een duurzame samenleving is volgens mij: mensen in beweging brengen. Daarbij zijn studenten als Jan Reinier van de Kieft, Kayan Lam, Joao Loupatty, Ninke Maes, Manuel Osses en Xenia Tombrou van het Green Office ontzettend belangrijk. Zij maken duurzaam denken en doen tastbaar en zichtbaar. Daarom ben ik trots op het Green Office, als ‘bron van inspiratie’.

Jan Bogerd

Leave a Reply