Samen onder de vlag van diversiteit

Annetje Ottow (UU) en Anton Franken hijsen de regenboogvlag op Coming Out Day, 11 oktober 2018Samen met professor Annetje Ottow, collegelid van de Universiteit Utrecht, hees ik deze week op Coming Out Day de regenboogvlag.

Met die vlag zeggen we dat we het belangrijk vinden dat iedereen in onze gemeenschap mee kan doen en zichzelf kan zijn. Als we met elkaar zo’n sfeer kunnen creëren, dan creëren we veel werk- en studieplezier voor alle medewerkers en studenten. Met de vlag willen we iedereen steunen die door de omgeving niet wordt geaccepteerd en niet wordt gezien. In positieve zin: iedereen heeft het recht op een eigen identiteit.

Voor ons staat die vlag voor een inclusieve samenleving, 365 dagen per jaar. Dit sluit aan bij de boodschap van de opening van ons hogeschooljaar: diversiteit. Diversiteit is een voorwaarde voor vernieuwing. Diversiteit is nodig om de uitdagingen waar onze maatschappij voor staat, aan te kunnen gaan. Verstedelijking, klimaatverandering, robotisering: diversiteit zorgt voor nieuwe perspectieven, discussies, onverwachte ideeën. We leren van elkaars verschillen, niet van onze overeenkomsten. Nieuwe ideeën ontstaan immers niet waar iedereen hetzelfde is, voelt en denkt.

Daarom willen wij een open hogeschool zijn, waar iedereen zichzelf kan zijn en vanuit de eigen identiteit en talent kan bijdragen aan de samenleving van vandaag én morgen.

Anton Franken

Leave a Reply