Sociale media zorgen voor een grillig verloop van het publieke debat. Dat komt doordat iedereen via deze media zijn zegje kan doen en velen van die mogelijkheid ook inderdaad gebruik maken. Vaak is dat spontaan en ongefilterd. De gevolgen daarvan kunnen voor iedereen en zeker voor politiek, publieke organisatie en bedrijfsleven heftig zijn. Vandaar de onder communicatieprofessionals steeds terugkerende vraag: wat doen we met al die beroering die via sociale media tot ons komt? Tegenspreken? Negeren? Meedoen?
Om aan die vraag tegemoet te komen hebben we BEP ontwikkeld. BEP staat voor Bird’s Eye Perspective. BEP is een online leeromgeving en biedt jou als communicatieprofessional een perspectief in online conversaties. Het perspectief helpt die conversaties en eventueel daaropvolgende interacties op waarde te schatten. Je kunt inzichten uit BEP gebruiken om bewuster te zijn van de gevoeligheden en weerstanden in gesprekken die gaande zijn en aan te sluiten op wat leeft in het publieke debat. Dit stelt je in staat om in gesprek te blijven én de stap te kunnen maken naar een anticiperende communicatiestrategie.
We noemen BEP een perspectief; omdat je er online signalen snel(ler) mee opmerkt. Met BEP krijg je handvatten voor het opmerken van bepaalde signalen: je vergroot je omgevingsbewustzijn. BEP helpt je patronen te ontdekken, te zien uit welke elementen de verschillende patronen bestaan, en biedt ingrediënten voor een reactie. Door bewust te zijn van het type patronen, kun je beter begrijpen hoe een issue zich in de omgeving ontwikkelt en kan je beter reageren op de tweets.
Deze leeromgeving is vooral bedoeld om te kijken naar de talige aspecten van online uitingen en de patronen die zich daarin voordoen. De leeromgeving is niet bedoeld om dieper in te gaan op de achtergrond van de tweets, de afzender van de tweets, het aantal volgers van de twitteraar, de inhoud, wanneer je reageert, of op het beleid van de organisatie. Daarbij geven we een handreiking door te beschrijven waar je rekening mee zou kunnen houden in een mogelijke reactie.