Hier beschrijven we hoe je deze ‘tool’ kunt gebruiken en hoe je ermee kunt gaan leren. Centraal staan de talige patronen die een rol spelen bij issuevorming.
Hoe werkt het?
Als je BEP opent, zie je het volgende scherm.
Dit is ook meteen het scherm waarmee je door de hele BEP ‘loopt’.
In de linkerkolom zie je de drie effecten;
1) scenario schetsend,
2) identiteits opbouwend of
3) groeps vormend, elk daarvan kun je aanklikken.
Om alle voorbeelden te zien, loop je door BEP heen met behulp van de pijltjes. Bij elk effect krijg je voorbeeldtweets te zien. In totaal zijn er 30 voorbeeldtweets, afkomstig uit casussen van onze partners die we onderzocht hebben. Elk voorbeeld bestaat uit:
4) Een ‘Wist-je-dat-je’ waarin opvallend taalgebruik uit de tweet wordt uitgelicht en gelinkt wordt aan het effect van de post.
5) Een analyse van de post
6) Enkele ingrediënten voor een reactie: hoe zou je hier mee om kunnen gaan?
7) En in sommige gevallen een voorbeeldreactie
Door te werken met de tool leer je issuevormend taalgebruik te herkennen en krijg je inzicht in wat belangrijk is bij het formuleren van een reactie. Op deze manier leer je de verschillende patronen te ontdekken.
Let hierbij wel op: hoe je reactie er daadwerkelijk uit komt te zien, is vooral afhankelijk van afspraken binnen je eigen organisatie en de omstandigheden van een specifieke casus. Het kan ook zijn dat er afspraken zijn gemaakt om op sommige uitspraken wel of niet te reageren.
Bird’s Eye Perspective
De achtergrond van de BEP vind je hier