Better Angels: Depolarisatie van onderop


Leestijd +-5 minuten

Een tijdje geleden las ik Calypso van David Sedaris. Ik ben dol op zijn boeken en moest hardop grinniken hoe hij beschrijft dat hij zich in een e-mail aan een goede vriendin, bij wijze van grap voordoet als aanhanger van Trump. In reactie hierop blokkeert zij ogenblikkelijk zijn emailadres.

Humoristisch beschreven maar triest en illustratief voor hoe de polarisatie in de Verenigde Staten in het dagelijks leven van mensen is doorgedrongen. Op het werk, school, in de kerk, in families en tussen vrienden, het is red versus blue, conservatieven versus liberalen.

Als ik berichten over de polarisatie in de VS volg, voel ik opluchting over de Nederlandse situatie. Ook hier zijn er tegenstellingen tussen verschillende groepen. Bij ons is het echter geen kwestie van twee kampen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Het politiek spectrum bestaat uit meer dan twee partijen. In het maatschappelijk debat is er een grote zwijgzame middengroep. Hoewel de extremen veel media-aandacht [1] krijgen, worden we niet gedwongen te kiezen, zoals in de VS.

‘The other side is in my family’

Afgelopen zomer ontmoette ik vakgenoot Nancy Dixon in Utrecht. Ze vertelde me over een initiatief waar ze bij betrokken is dat probeert iets te doen aan depolarisatie in de VS. Via haar kreeg ik de kans om een online meeting van een aantal facilitators van de beweging bij te wonen.
Better Angels is ‘a bipartisan citizen’s movement to unify our divided nation. By bringing red and blue Americans together into a working alliance, we’re building new ways to talk to one another, participate together in public life, and influence the direction of the nation’.

Om hieraan bij te dragen organiseert Better Angels kleinschalige meetings (10-16 mensen) waaraan evenveel conservatieven als democraten deelnemen. Dit gebeurt onder leiding van een zich neutraal opstellende facilitator. Deelnemers zijn Amerikanen die de alomtegenwoordige polarisatie zat zijn en de noodzaak voelen het contact met ‘the other side’ aan te gaan. Better Angels organiseert ook workshops waarin je leert het gesprek met andersdenkenden te voeren. De evenredige verdeling van red en blue is leidend voor alle activiteiten maar ook voor de opbouw van de organisatie.

‘It’s not important to be right, but it’s important to be connected’

Voor zover ik weet is deze beweging nog niet erg bekend in Nederland. Dit filmpje geeft je een indruk. Wel heel Amerikaans allemaal natuurlijk 😉

Wees zelf de verandering die je wil zien
Je vraagt je misschien af of zo’n kleinschalig initiatief nou echt het verschil gaat maken in de VS. Allereerst denk ik dat de kracht van Better Angels is dat het de behoefte aan verandering zichtbaar maakt. Een deel van de Amerikanen is klaar met de verdeeldheid in hun land en de invloed hiervan op hun dagelijks leven. In Nederland heb ik heel wat dialogen meegemaakt waar vooral gelijkgestemde mensen het na afloop nog meer met elkaar eens waren. Voor andersdenkenden ontbrak het aan enige noodzaak om mee te praten waardoor het effect heel beperkt was. Ik denk dat de drive om iets te veranderen bij beide kampen in de VS de motor voor verandering is.

Het tweede sterke punt is dat Better Angels de behoefte aan verandering verbindt aan concrete actie waar iedereen aan mee kan doen. Er wordt ontzettend veel gesproken over de polarisatie en de gevolgen ervan. Maar kritiek hebben of bezorgd zijn brengt verandering niet dichterbij. Better Angels maakt het mogelijk niet langer machteloos toe te hoeven kijken naar wat er in de politiek gebeurt maar zelf in actie te komen. Kortom: belangrijk en interessant genoeg om te blijven volgen.

Deze blog is geschreven door Christine Bleijenberg, docent-onderzoeker van het PubLab

Meer lezen van Christine Bleijenberg?

[1] Leestip is de bijdrage van Rob Wijnberg op de Correspondent over een andere rol en perspectief van de journalistiek.