En nu nog afstuderen…

nienke
Nienke Sassen

Dit is een gastblog van Nienke Sassen; in 2016 afgestudeerd bij de HU-opleiding Communicatiemanagement. Ze liep stage bij St. Anna Advies en schreef een prijswinnende scriptie over antibioticagebruik in de veehouderij. Energie haalt ze uit communicatievraagstukken gericht op gedragsverandering, waarbij vaak de psychologie van de mens een rol speelt.   

Afstuderen, scriptie schrijven, onderzoek doen, stagelopen, bijbaan, deadlines, intervisiegroepen. Ja het afstudeerjaar is best pittig. Toch kijk ik terug op een waardevol en leuk jaar. Afgelopen schooljaar ben ik afgestudeerd in het publieke domein. Ik heb stage gelopen bij het communicatiebureau St. Anna Advies in Nijmegen en heb met mijn scriptie de Charles Stoopman prijs gewonnen. Nee, het gaat zeker niet vanzelf, maar met motivatie en de goede mindset sla je je door het afstudeerjaar heen. Echt waar.

Mijn scriptie ging over de gedragsverandering in het antibioticagebruik in de veehouderij. Het antibioticagebruik is in de veehouderij sterk gedaald tussen 2009 en 2014. Ik heb onderzocht wat er nu eigenlijk toe heeft geleid dat veehouders minder antibiotica gingen gebruiken. Wat de rol van de publieke opinie was en hoe de mindset kon veranderen van ‘’beter teveel antibiotica, dan weet ik zeker dat het over is’’ naar ‘’baat het niet dan schaadt het wel’’. Daarbij heb ik geadviseerd op welke manier communicatie kan bijdragen aan een nog verdere daling in het antibioticagebruik in de veehouderij. Vanuit communicatie in het publieke domein gezien natuurlijk een zeer interessant en relevant vraagstuk.

De combinatie van grote maatschappelijke relevantie en de actualiteit van het onderwerp destijds maakte dat het onderwerp geschikt was om op af te studeren in het publieke domein. Met een scriptie gericht op het publieke domein is het mogelijk om bij te dragen aan belangrijke vraagstukken en oplossingen die ons allemaal aangaan. Dit maakt het dan ook zo leuk. Je kunt er veel uithalen, voor jou als student, voor je opdrachtgever én voor de maatschappij.

Naast de voor de hand liggende tips als op tijd beginnen, overzicht behouden, om advies vragen en misschien wel het belangrijkste, zorgen voor een onderwerp dat je leuk vindt, heb ik hieronder nog een aantal tips:

  1. Blijf open staan voor feedback, (ook na conceptversie nummer 12) het wordt steeds beter!
  2. Praat over je onderwerp, met mensen uit het vak, ook met mensen die er geen verstand van hebben.
  3. Stop op tijd, laat je niet gek maken.
  4. Blijf leuke dingen doen, afleiding is soms het toverwoord.
  5. Zet door! Er komt een keer een eind aan (ooit :-)).

Voor alle afstudeerders: heel veel succes!