Even Voorstellen… Annette Klarenbeek & Reint Jan Renes

Leestijd: +/- 5 minuten.
Even voorstellen: Annette Klarenbeek & Reint Jan Renes, beide lectoren van het PubLab.

Hoe zijn jullie bij het PubLab terecht gekomen?
Annette: Samen met een paar andere collega’s ben ik ongeveer 15 jaar geleden PubLab gestart. Toen heette het nog lectoraat Overheidscommunicatie en was ik docent-onderzoeker. In 2012 ben ik gepromoveerd op crisiscommunicatie en ben ik gaan werken bij de Hanze hogeschool Groningen als lector Communication & Sustainable Society, maar na drie jaar ben ik weer teruggekomen naar het PubLab.

Reint Jan: In 2010 is de vorige lector gestopt en wist de HU niet zeker of ze op dezelfde weg wilde door gaan, dus toen hebben ze mensen uitgenodigd om gesprekken mee te voeren. Ik was daar een van. Na het gesprek dacht ik hé wat een leuke positie, ik wist namelijk helemaal niet dat er op een hogeschool zoiets was. Langzamerhand raakte ik toen geïnteresseerd en heb ik gesolliciteerd, wel met de randvoorwaarde dat ik de ruimte kon krijgen om een eigen groep op te bouwen en nu werk ik hier sinds augustus 2011.

Wat typeert het PubLab en de mensen die er werken?
Annette: Ik denk dat wij veel creativiteit aan boord hebben, maar we zijn ook innoverend als ik bijvoorbeeld kijk naar onze presentaties. En ik vind ons bruisend. We proberen echt te kijken naar wat er tussen mensen gebeurt, vanuit het perspectief: ‘wat vraagt de samenleving zelf’. Dat is denk ik iets wat ons onderscheid.

Reint Jan: Wat ik heel fijn vind is dat iedereen een intrinsieke drive heeft rondom vraagstukken vanuit het publieke domein. Ik denk dat dat ons allemaal bindt. Heel veel mensen werken ook al lang bij het PubLab en willen hier blijven werken. Deze groep is niet zomaar ontstaan, ik denk dat Annette en ik beide zorgvuldig kijken naar hoe je een goede groep mensen samenstelt en wat deze groep nodig heeft. Maar ook: waar willen we naartoe? Voor mij staat uiteindelijk de groep centraal en daarbinnen in moet iedereen zich individueel kunnen ontwikkelen.

Vertel eens wat meer over jullie samenwerking…
Reint Jan: Ik denk dat veel mensen wel zien dat wij relatief close zijn. Ik vind dat heel prettig. Het is minder leuk om in je eentje zo’n positie in te nemen, ik vind het fijn dat we kunnen overleggen.

Annette: Ja, dat denk ik ook wel en het is fijn om dat te delen inderdaad.

Reint Jan:
We zijn ergens ook heel verschillend. Daar waar ik het gevoel heb dat jij wat bedachtzamer kan zijn, terwijl tegelijkertijd – kwam ik pas later achter – je ook heel scherp kan zijn.

Annette:
Ik kan vreselijk fel zijn, haha.

Reint Jan:
Maar wat er uiteindelijk boven hangt is dat we elkaar denk ik heel erg waarderen. Er is een soort vertrouwdheid ontstaan. Iedereen mag fouten maken en heeft zijn eigen persoonlijke bijzonderheden. Gelukkig maar, dat geeft ook een beetje kleur aan het hele verhaal. Maar ik denk dat we elkaar daarbinnen in gewoon volledig accepteren.

Annette: Ik denk ook heel erg dat de gedeelde visie iets is waar je elkaar enorm op vindt. En waarvan ik ook zeg, dat is eigenlijk fundamenteel om hier te werken, waarom je het leuk vindt. Ik ben me ontzettend bewust van de prachtige setting waarin ik zit.

Reint Jan: Uiteindelijk denk ik dat iedereen in zijn eigen context een soort sociale omgeving probeert te creëren, waarin je je prettig voelt, veilig voelt. Dat kan een familie zijn, maar ik denk dat wij dat binnen de werkomgeving hebben. Wij voelen alle twee dat je in ons werk niet optimaal kan functioneren als er niet een gevoel van verbinding onderling is.

Waar willen jullie met het PubLab over vijf jaar staan?
Annette: Als het gaat om de programmalijn gesprek zou ik het fijn vinden, zeker aan de praktijkkant, dat het gesprek doorklinkt als een benadering op communicatie, zo niet een belangrijke of waardevolle. Daarnaast merken we dat beide kanten, gedrag en gesprek, iets hebben met hoe overheidscommunicatie met communicatie in het publieke domein verbonden is. En misschien wordt de programmalijn gesprek in de toekomst wel een eigen lectoraat, onder een grote kapstok ‘communicatie in het publieke domein’.

Reint Jan: Ja! Ik kan me voorstellen dat in de profilering van het lectoraat helemaal geen kwaad kan om te zeggen, je hebt een lectoraat waar het gesprek centraal in staat en een lectoraat dat zich richt op gedragswetenschappen. En dan vinden wij elkaar wel gezamenlijk in projecten, dat komt goed.
Maar als ik kijk naar vijf jaar, dan vind ik dat eigenlijk een hele mooie ambitie, om te zeggen dat die twee naar buiten toe veel meer zichtbaar zijn vanuit hun eigen opdracht.

Meer lezen?