Even voorstellen… Marloes Hendriks

Even voorstellen: Marloes Hendriks. Komend half jaar stagiaire bij het PubLab en Lectoraat Crossmedia Business. Leestijd +/- 4 minuten.

Hoe ben je bij het PubLab terecht gekomen?
Ik doe de master Contemporary Social Problems. Een onderdeel van de studie is stagelopen. Hier is ook je scriptie aan gekoppeld. Op deze manier doe je onderzoek in de praktijk en word je voorbereid op het werkveld. Tijdens mijn zoektocht naar een stage kwam ik via mijn tutor bij jullie terecht. Mijn tutor kende een leuke club mensen bij de Hogeschool die onderzoek doen naar media en het publieke domeinen hij vroeg of ik dat interessant vond. Toen is het balletje gaan rollen en ben ik met Christine Bleijenberg in contact gekomen.

Wat heb je voor je master gedaan?
Ik heb een bachelor sociologie aan de Radboud Universiteit van Nijmegen gevolgd. Ik vind het heel interessant om te kijken naar dynamieken in de samenleving. Wat beweegt mensen en hoe vormt een bepaalde groep zich, maar ook hoe reageren deze mensen op elkaar en hoe gedragen zij zich. Daarnaast trok het mij heel erg aan dat je via deze opleiding vaak terecht komt bij een baan waar je veel met mensen te maken hebt en waar je verandering kan maken.

Wat gaat jouw rol bij de lectoraten zijn?
Ik ga stagelopen en meewerken aan een onderzoek naar betrokkenheidprofielen. Dit is een onderzoek in samenwerking met Citisens en Gemeente Utrecht. Citisens is een onderzoeksbureau dat acht betrokkenheidsprofielen heeft gemaakt. Deze profielen vertellen iets over de mate waarop mensen betrokken zijn in hun directe leefomgeving. In het onderzoek staat de vraag centraal of dit ook iets zegt over de manier waarop mensen betrokken willen worden. Dus de mate waarop ze worden aangesproken, over bijvoorbeeld verschillende onderwerpen. De Hogeschool is hierin de touwtrekker en de Gemeente Utrecht biedt hierin een casus en de mogelijkheid om het te toetsen.

Waarin zou jij je verder in willen ontwikkelen?
In praktijkonderzoek doen. Ik heb altijd geleerd om vanuit de theorie te denken. Op de universiteit mis ik soms een beetje het ‘doen’ en het leveren van toegevoegde waarde. Ik wil meer die stap maken van hoe je een probleem in de praktijk aanpakt en hoe je daar iets signaleert en bekijkt.

Wat spreekt jou aan in het publieke domein?
Dat je vaak te maken hebt problemen die alledaags zijn voor veel mensen en dat je veel groepen mensen ontmoet en tegenkomt.

Wat is volgens jou de grootste uitdaging in het publieke domein?
De uitdaging is denk ik om iedereen te bereiken. Dit gaat helaas niet op dezelfde manier, dat is denk ik juist het probleem. Het is niet mogelijk om iedereen op dezelfde manier bereiken. Sommige mensen zijn zichtbaar in de samenleving, andere niet. Het zou goed zijn als iedereen betrokken wordt en er geen mensen vergeten worden.

Als je een potje geld kreeg van het PubLab, waar zou je dan onderzoek naar willen doen?
Wat ik zelf heel interessant vind is hoe kinderen van ouders met schulden, zelf omgaan met geld en hoe zij daarvan problemen ondervinden op sociaal gebied. Er zijn op dit moment veel mensen die problemen hebben met schulden en er wordt al veel gedaan met schuldhulpverlening op verschillende gebieden. Maar er is nog niet veel te vinden over wat het met kinderen in Nederland doet en hoe zij het beste geholpen kunnen worden. Ik denk dat als je jong bent, je veel van de situatie meekrijgt en daardoor beïnvloed wordt. Wat mij helemaal interessant lijkt is om te kijken of dit later je eigen manier van hoe je met geld omgaat beïnvloedt.

Wat houdt jou naast je stage werkzaamheden nog meer bezig?
Ik vind het heel leuk om naar concerten te gaan, helaas ga ik de laatste tijd wat minder, maar vaak ging ik één keer per maand. Ik vind het fijn om naar muziek van singer-songwriters te luisteren, bijvoorbeeld als ik onderweg ben of in de trein zit. Het is rustige muziek met mooie teksten. Verder vind ik het ook tof om techno te luisteren of naar feestjes te gaan. Qua sport vind ik het fijn om yoga te doen. Dat doe ik één of twee keer per week. Een vriendin van mij is yoga docente en geeft elke zaterdag anderhalf uur yoga. Daarnaast hou ik van koken. Ik eet geen vlees, daarom vind ik het leuk om nieuwe vegetarische recepten uit te proberen.

Meer lezen van deze rubriek?