PubLab op Stap

 

Naast onze werkzaamheden vanuit onze onderzoeksprojecten en activiteiten in het onderwijs, zijn wij ook regelmatig op andere plekken te vinden. In deze rubriek van PubLab op Stap geven we de buitenwereld een kijkje waar het PubLab nog meer een bijdrage heeft geleverd. In de afgelopen weken is het PubLab op onder andere de volgende plekken geweest.

 

 

Burgerfora Zaak Verstappen
Annette Klarenbeek, Maartje Harmelink en Petra Sneijder waren in januari in het zuiden van het land bij de door het PubLab geïnitieerde burgerfora voor de Zaak Verstappen. De politie ging in Landgraaf, Brunssum, Heerlen en Heibloem in gesprek met uitgenodigde burgers over hoe ze aankijken tegen het vrijwillig grootschalig DNA Verwantschapsonderzoek dat op 24 februari van start is gegaan. 23.000 mannen zijn uitgenodigd hier aan deel te nemen. De Zaak Verstappen en het DNA verwantschapsonderzoek kreeg de afgelopen maand ook veel landelijke media aandacht.


Workshop ontwerpen voor gedragsverandering
Op 7 februari gaf Anita van Essen met Onno van der Veen (Ideate) een workshop over ontwerpen voor gedragsverandering op het congres ‘gezond opgroeien’ van UCREATE. Ze presenteerde hierin het Waterbox project over water drinken bij jonge kinderen. Daarna gingen de deelnemers aan de slag met een eigen vraagstuk.

Congres Etmaal van de Communicatiewetenschap 2018
Op 8 en 9 februari vond het Etmaal van de Communicatiewetenschap plaats in Gent. Dit is het communicatiecongres van België en Nederland waar twee dagen lang communicatiewetenschappers hun onderzoeksresultaten met elkaar delen en presentaties geven. PubLab was vertegenwoordigd in vier sessies waar onderzoekers Sander HermsenChristine BleijenbergMaarten ter HuurneIrene Kelder & Maartje Harmelink een presentatie gaven.

Andere interessante onderwerpen die voorbij kwamen waren presentaties op het gebied van gezondheidscommunicatie, waaronder een interessante presentaties over het effect van waarschuwingslabels op sigarettenverpakkingen, sociale aspecten over alcoholgebruik op Facebook en tips om effectief gezondheidsgedrag te meten via smartphones. Verder bezocht PubLab presentaties rond de onderwerpen Fear of Missing Out, smartphone gebruik, politiek & opinieleiders op social media en presentaties over vertrouwen in diverse settings waaronder online dating. Bekijk hier de onderwerpen van presentaties op het Etmaal.

Congres Behaviour Change for Health: Digital & Beyond
Op 21 en 22 februari bezocht Sander Hermsen het congres Behaviour Change for Health in London. Dit congres werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door het UCL Centre for Behaviour Change, in samenwerking met het UCL Institute for Digital Health and Wellbeing. Op het congres waren verschillende  lezingen, paneldiscussies, debatten en workshops en meer rond de thema’s: gedragsverandering, digitale en niet-gezondheid en als laatste welzijn.

 

Meer weten?

  • Wil je op de hoogte gehouden worden van de PubLab activiteiten?
  • Like dan onze Facebookpagina PubLabFCJ en volg ons op Twitter @PubLab.
  • Heb je een vraag of wil je in contact komen met het PubLab? Mail dan naar publab@hu.nl