PubLab op Stap: waar was het PubLab?

 

Naast onze werkzaamheden vanuit onze onderzoeksprojecten en activiteiten in het onderwijs, zijn wij ook regelmatig op andere plekken te vinden. In deze rubriek van PubLab op Stap geven we de buitenwereld een kijkje waar het PubLab nog meer een bijdrage heeft geleverd. In de afgelopen weken is het PubLab op onder andere de volgende plekken geweest.


Reint Jan als keynote spreker op UXinsight
Op 8 maart sprak Reint Jan Renes als keynote speaker op het UXinsight- UX Research Event. In zijn presentatie ging hij in op het Persuasive by Design model met bijbehorende gedragslenzen en de manier waarop deze kunnen bijdrage aan het ontwerpen van nudges.

Christine presenteert bij BZK
Dinsdag 13 april was Christine Blijenberg te gast bij de Directie Democratie en Burgerschap van BZK. Aan de hand van haar presentatie over de interacties tussen burgers en overheid als onderdeel van lokale participatieprocessen en het belang hiervan, werd gesproken over – het borgen van –  de kwaliteit van burgerparticipatie in gemeenten.

 

6e editie van het Junior Mie op Hogeschool Utrecht
Op woensdag 14 maart was stagiaire Larissa Velzeboer aanwezig bij de 6e editie van het Junior Mie dat plaats vond op de Hogeschool Utrecht. Zij maakte daar deel uit van het social media team. Samen met andere studenten heeft zij die dag de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van marketing, insights en analytics online neergezet. Verschillende professionals zoals Aljan de Boer van Trendsactive, Roos van Dam van Online Dialogue en Tim van der Wiel van GoSpooky spraken op het Junior Mie om studenten uit heel Nederland te informeren en inspireren.

Sandra presenteert in Wenen op side event van Commission on Narcotic Drugs
Op 16 maart presenteerde Sandra Bukman samen met Lonneke van Leeuwen van het Trimbos Instituut op het side event van de 61ste sessie van Commission on Narcotic Drugs:  ‘The future of drug prevention: how to personalize your strategy to be more effective?’. In hun presentatie gingen ze in op het belang van het beter begrijpen waarom jongeren middelen gebruiken en hoe jongeren daarin van elkaar kunnen verschillen. Hierbij lieten ze resultaten zien van een onderzoeksproject wat ze uitvoerden in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Start post-bachelor cursus ‘gedragsveranderende communicatie in het Publieke Domein’
Donderdag 22 maart is de post-bachelor cursus ‘gedragsveranderende communicatie in het Publieke Domein’ van start gegaan. Lector Reint Jan Renes trapte de cursus af met een introductie tot gedragsverandering, nudging en het Persuasive by Design model. Op 29 maart namen Sander Hermsen en Tim van Eijl de deelnemers dieper mee in het Persuasive by Design model. Zo zijn deelnemers o.a. zelf aan de slag gegaan met de lenzen middels een eigen casus (zie foto). Begin april gaan de deelnemers hiermee verder. Later in de cursus nemen PubLab onderzoekers Sandra Bukman en Jonas Moons de deelnemers mee in de wereld van praktijkonderzoeker en vertelt Onno van der Veen van ontwerpbureau Ideate meer over ‘designing for behavior change’.

Gastles Universiteit Wageningen
Tim van Eijl gaf eind maart op de Wageningen Universiteit een gastles bij het vak: ‘Life Science Communication and Learning in an Digital Age’. In zijn presentatie gaf hij een introductie over Designing for behavior change. Ook kwam de uitgevoerde studie naar de gebruikservaring en effectiviteit van de Eetmeter app van het Voedingscentrum aan bod. ‘Een belangrijke conclusie van het onderzoek was dat apps zoals de Eetmeter vooral goed werken bij mensen die erg gemotiveerd zijn’, aldus Tim.

Meer weten?

  • Wil je op de hoogte gehouden worden van de PubLab activiteiten?
  • Like dan onze Facebookpagina PubLabFCJ en volg ons op Twitter @PubLab.
  • Heb je een vraag of wil je in contact komen met het PubLab? Mail dan naar publab@hu.nl