PubLab op Stap: waar was het PubLab

 

Naast onze werkzaamheden vanuit onze onderzoeksprojecten en activiteiten in het onderwijs, zijn wij ook regelmatig op andere plekken te vinden. In deze rubriek van PubLab op Stap geven we de buitenwereld een kijkje waar het PubLab nog meer een bijdrage heeft geleverd. In de afgelopen weken is het PubLab op onder andere de volgende plekken geweest.

 

Petra geeft workshop op Symposium ‘’Weet wat je zegt’’
Op 7 april gaf Petra Sneijder een workshop op het symposium Weet wat je zegt van Netwerk Chronische Pijn, dat plaats vond in Apeldoorn. De dag stond in het teken van de rol van taalgebruik en communicatie in de behandeling van patiënten met chronische pijn.

Petra: ‘’In mijn workshop ‘In gesprek met de patiënt’ bekeken we een aantal belangrijke activiteiten die we zien in gesprekken tussen patiënten met chronische pijn en hun behandelaars (of breder: in arts – patiënt gesprekken), zoals het legitimeren van klachten of het geven van advies. Specifiek kijken we hierbij welke zaken ze in het gesprek benadrukken en welke ze juist vermijden, en wat ze daarmee bereiken. Hoe draagt dit bijvoorbeeld bij aan een bepaald beeld dat ze overbrengen van zichzelf? En op welke wijze zou een behandelaar hiermee kunnen omgaan in het gesprek?’’

 

Het Waterbox project op het Nederlands Congres Volksgezondheid 2018
Op dit moment onderzoekt PubLab hoe de Waterbox doorontwikkeld kan worden naar een effectief en aantrekkelijk product voor consultatiebureaus en ouders. PubLab onderzoeker Anita van Essen gaf 10 april op het Nederlands Congres Volksgezondheid 2018 hierover een presentatie bij het onderdeel: kwetsbare groepen.

In haar presentatie liet Anita zien hoe je een ontwerponderzoek voor laagopgeleide ouders kan vormgeven. Hierbij liet ze o.a. zien hoe gedragsinzichten en ontwerpprincipes zoals ‘entertainment persuasion’  tijdens het ontwerpproces meegenomen zijn om ouders met een lage SES een nieuwe gewoonte te laten creëren: water kiezen in plaats van ongezonde alternatieven.

 

Masterclass sociale media tijdens een crisis voor Kennisplatform BOP
Communicatieprofessionals uit onderwijsorganisaties gevestigd in het noorden namen deel aan een masterclass over hoe je om kan gaan met sociale media tijdens een crisis. De masterclass werd gegeven door Annette Klarenbeek. Zij ging met de deelnemers aan de slag met online berichten waarin geruchtvorming plaats vond. Daarbij brachten de deelnemers eigen casuïstiek in en werd verkend welke acties/reacties de communicatie zou kunnen verbeteren. Stil zitten en wachten tot je geschoren bent bleek hoe dan ook altijd ongewenst.

Reint Jan keynote spreker op Vakconferentie Wetenschapscommunicatie
Op 16 april was Reint Jan Renes keynote spreker op vakconferentie wetenschapscommunicatie die plaatst vond op de campus van Wageningen University & Research. In zijn presentatie had hij het over the illusion of explanatory depth. Luister zijn keynotelezing hier terug.

Masterclass en mini-training DAB door communicatie & gesprek
Op 19 april was het onderzoeksdomein ‘communicatie & gesprek’ van het PubLab aanwezig bij de netwerkdag van het Marketing- en Communicatienetwerk van Gemeente Utrecht om een mini-training Discoursanalytische Bril (DAB) Energie te geven. Deze training stelt communicatieprofessionals in staat effectiever te communiceren over nieuwe energie-initiatieven, door beter aan te sluiten bij het gesprek dat hierover in de samenleving wordt gevoerd. Voorafgaand aan deze training gaf Annette Klarenbeek een introducerende masterclass over het discursief psychologisch perspectief.

Presentatie over nudging bij GroenLinks door Tim
11 april organiseerde GroenLinks Utrecht een politiek café over het thema nudging. PubLab onderzoeker Tim van Eijl gaf hierbij een presentatie, waarin hij de wetenschappelijke kant van nudging toelichtte. Dit deed hij met verschillende voorbeelden. Ook ging hij kort in op de mogelijkheden en beperkingen van nudging. Na Tim sprak schrijver en socioloog Dick Pels over vrijzinnig paternalisme. De avond eindigde met een panel discussie over de inzet van nudging als beleidsinstrument, waarbij ook GroenLinks wethouder Peter van Corler aanschoof.

 

Meer weten?

  • Wil je op de hoogte gehouden worden van de PubLab activiteiten?
  • Like dan onze Facebookpagina PubLabFCJen volg ons op Twitter @PubLab.
  • Heb je een vraag of wil je in contact komen met het PubLab? Mail dan naar publab@hu.nl