Amersfoortse scholieren in actie tegen smartphonegebruik op de fiets

school-pngGymnasium leerlingen van het Corderius College uit Amersfoort presenteerden op donderdag 3 november hun ideeën om te voorkomen dat kinderen hun smartphone in het verkeer gaan gebruiken. Dit deden ze in het kader van het project ‘Fietsen met Focus’, waarin het HU-lectoraat Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (PubLab) het afgelopen half jaar samenwerkte met Innovatiestudio Moorgen en Servicedesign bureau Ideate in opdracht van de provincie Utrecht. Gedeputeerde Verbeek- Nijhof van de provincie Utrecht was bij de presentaties aanwezig.

Terugdringen verkeersongevallen
De provincie heeft als doel het aantal verkeersongevallen terug te dringen. Afleiding door de smartphone in het verkeer is een steeds groter wordend probleem. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat 77% van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar belt of muziek luistert tijdens het fietsen. Het gebruik van een smartphone vergroot het risico op een ongeval aanzienlijk en daarom wil de provincie met een interventie voorkomen dat toekomstige verkeersdeelnemers hun smartphone in het verkeer gaan gebruiken. Via verschillende onderzoeksmethodes, zoals deskresearch, observaties en interviews, zijn inzichten uit de doelgroep en het doelgedrag verzameld, waardoor kansrijke ‘hotspots’ voor gedragsverandering geïdentificeerd konden worden.

nikki-2Belevingswereld jongeren
De 2e klas gymnasium leerlingen van het Corderius College zijn betrokken om nog meer ideeën op te halen en beter inzicht te krijgen in de belevingswereld van jongeren. Daarnaast was het doel om zo de discussie over smartphonegebruik in het verkeer op gang te brengen. Leerlingen volgden een Masterclass Design en innovatie onder leiding van een service designer van Ideate. De leerlingen werkten drie maanden aan hun plannen en kwamen met ideeën als het sparen van MB’s als je de smartphone niet gebruikt, een rugzak waarmee je mobiel kunt opladen en de wachttijd bij verkeerslichten leuker te maken. Leerlingen en docenten vonden het leuk om aan een echte opdracht te werken. De Provincie Utrecht vond het goed dat leerlingen zelf de ernst van het probleem beschreven en zelf met oplossingen kwamen. De intentie is uitgesproken om daadwerkelijk te gaan kijken wat er gedaan kan worden met door de leerlingen aangeleverde oplossingen.

Het project ‘Fietsen met Focus’ zit momenteel in de afrondende fase.

Verder lezen:

One Response to “Amersfoortse scholieren in actie tegen smartphonegebruik op de fiets”