Stage lopen op school? Kan dat?

Stage
Door Marleen Spoelstra

Stage lopen- ervaring opdoen buiten de collegebanken-bij een bedrijf dat je aanspreekt. Als derdejaars Bedrijfscommunicatie-student moest ik afgelopen lesblok ook de keuze maken. Grote namen van organisaties spoken door je hoofd, maar de Hogeschool Utrecht komt misschien niet zo snel in je op.

Ik koos wellicht niet voor de meest voor de hand liggende stage, maar wel voor een stage waar ik later verder mee wil, namelijk onderzoek doen binnen het communicatievak. Bij het Publab op de FCJ staat onderzoeken dan ook centraal. Er zijn meerdere lectoraten op de FCJ, maar het PubLab sprak mij in het bijzonder aan omdat zij onderzoek doen in het publieke domein. Interessant vind ik, want op deze manier kun je een betekenisvolle bijdrage leveren aan een leefbare en duurzame samenleving.

‘Suf!’ hoor ik menig medestudent – die droomt van een baan bij Coca-Cola of KLM- al tegen mij zeggen. Ieders interesse ligt ergens anders maar die van mij ligt binnen het publieke domein. Dat wil niet zeggen dat ik Coca-Cola of KLM geen interessante bedrijven vind, maar ik spring liever mijn bed uit om te werken voor de Koninklijke Marechaussee of Nederlandse Voedsel- en Warenautoritieit. Door mijn eerdere werk- en stage-ervaring ben ik erachter gekomen dat ik werk wil doen waar ik plezier aan beleef én dat bijdraagt aan de maatschappij.

Het publieke domein wordt, voornamelijk door studenten, niet direct geassocieerd met uitdagende en spannende onderwerpen, maar dat is onterecht. Er zijn juist veel vraagstukken binnen het domein, die zowel relevant zijn voor organisaties als de maatschappij. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van het campagnestrategie-instrument voor Rijksoverheid campagnes of het uitvoeren van een discoursanalyse wanneer het gaat om crisiscommunicatie.

Tijdens mijn meewerkstage bij het PubLab krijg ik veel met deze maatschappelijke onderwerpen te maken, leer ik hoe onderzoeksprojecten verlopen en verzamel ik veel nieuwe kennis over o.a. gedragsbeïnvloeding. Ook krijg ik een kijkje in de keuken van de onderwijsontwikkeling van de HU, iets wat ook verrassend interessant blijkt te zijn. Verder gebruik ik mijn tot op heden ontwikkelde communicatievaardigheden om de communicatie rondom PubLab te organiseren samen met Martine en Danielle.

Kortom, een leuke, leerzame stage waarin onderzoek, communicatie en gedrag samenkomen. Drie kernwoorden waar ik later zeker verder mee wil. Door na Bedrijfscommunicatie verder te gaan met een master op de universiteit, hoop ik al deze factoren toe te kunnen passen in het werkveld. Maar eerst nog een leuke stage voor volgend jaar zoeken, natuurlijk in het publieke domein. De Koninklijke Marechaussee is misschien weer een niet al te voor de hand liggende stap voor een Bedrijfscommunicatie-student, maar wel eentje die ik wil maken. Daarnaast hoop ik het PubLab in mijn verdere (studie)carrière zeker nog eens tegen te komen!

PubLab biedt maar al te graag een plekje voor een stagiair! Studeer jij ook op de FCJ en ben je op zoek naar een leuke, leerzame en uitdagende stage? Stuur dan een mailtje naar katiuska.roodenburg@hu.nl of kijk eens op www.publab.hu.nl