Stagelopen op de HU, hoe is dat nu?

Leestijd +-3 minuten

Het is misschien niet de eerste plek die bij je opkomt, maar je kan je afstudeerstage op de HU doen! De afgelopen zes maanden heb ik namelijk stage gelopen bij het PubLab, een lectoraat van de Hogeschool Utrecht, die onderzoekt hoe (crossmediale) communicatie strategisch ingezet kan worden voor een leefbare en duurzame samenleving.

In de afgelopen jaren dat ik communicatiemanagement studeerde, heb ik verschillende keren kennis gemaakt met het PubLab. Zo kreeg ik tijdens mijn afstudeerspecialisatie ‘publieke communicatie’  echt een goed beeld van wat het PubLab doet. Tijdens de lessen van Reint Jan Renes, Amber Ronteltap en Petra Sneijder werd mijn enthousiasme aangewakkerd, toen ik hoorde over de dagelijkse werkzaamheden bij het PubLab.

Hun werk sloot goed aan bij mijn interesse. Vanaf het begin van mijn opleiding heb ik namelijk een grotere interesse gehad in publieke vraagstukken, dan commerciële vraagstukken. In tegenstelling tot veel van mijn medestudenten, vond ik het niet erg om onderzoek te doen. Daarnaast heb ik tijdens de minor psychologie een interesse ontwikkeld in gedragsverandering. Het PubLab leek mij daarom de ideale plek om stage te lopen en daardoor meer te leren over onderzoek doen en gedragsverandering. Het zou ook helpen om een beter beeld te krijgen van het veld waar ik later in zou willen werken.

Tijdens mijn stage ben ik dagelijkse bezig geweest met de communicatie van het PubLab. Dit deed ik online, maar ook offline. Het creëren van bijvoorbeeld content voor de website en het schrijven van berichten voor social media was in het begin een uitdaging. Uiteindelijk vond ik het wel erg leuk om te doen. Daarnaast heb ik de kans gehad om te zien hoe het tijdens een onderzoeksproject eraan toe gaat. Verder mocht ik mee naar het jaarlijkse communicatiecongres Etmaal en heb ik kennis gemaakt met (voor mij) een nieuwe onderzoeksmethode: de discoursanalyse. In deze methode staat de wijze waarop mensen in een gesprek met elkaar dingen doen met taal en de effecten van uitspraken centraal. Dit is voor studenten een grote toevoeging om via deze manier onderzoek te doen.

Naast deze communicatiewerkzaamheden ben ik ook bezig geweest met mijn scriptie. In mijn scriptie keek in naar de ervaringen van partijen waarmee het PubLab samenwerkt. Momenteel ben ik nog bezig met het analyseren van de resultaten van mijn onderzoek. Uiteindelijk ga ik het PubLab een passend advies geven over communicatie met samenwerkingspartners.

Ik heb tijdens mijn stage een enorm leuke tijd gehad bij het PubLab. Zo heb ik veel geleerd en  niet onbelangrijk, weet ik dat ik na mijn afstuderen een baan ga zoeken in het publieke domein. Dus weet je iets? Ik hou me aanbevolen 😉

Deze blog is geschreven door Larissa Velzeboer, stagiaire bij het PubLab

Meer lezen van Larissa?
– Blog: Hoe snel ben jij afgeleid in het verkeer?
Blog: Nieuw jaar, nieuwe kansen
– Blog: Uitstelgedrag, doe jij het ook?
– Even voorstellen: Larissa Velzeboer