Waar gaan we heen volgens SXSWi 2013?

sxsw

De slogan ‘been there, done that, got the T-shirt’ gaat voor een bezoek aan het South by Southwest Interactive festival (SXSWi) niet op. Daar geldt: ‘been there, done 5% of the scheduled programme and worked my ass off, got the inspiration, and a koozie.’

In de tweede week van maart 2013 was in Austin de wereld even tegelijkertijd heel groot en heel klein. Groot in de zin dat professionals uit de hele wereld zich bogen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van interactieve technologie. Klein omdat die professionals zich gedurende SXSW centreerden in de Texaanse hoofdstad. Een fantastische plek om je onder te dompelen, kennis en inspiratie op te doen en vakgenoten te ontmoeten. De vraag is: wat heeft die immense hoeveelheid aan sprekers, sessies, meet-ups en start ups ons gebracht?

Eén van de opvallende terugkerende elementen waren sessies over wearable computing/- devices, vaak in combinatie met augmented reality: draagbare technologieën die de grens tussen de fysieke en de digitale werkelijkheid doen vervagen. De introductie van de interactieve ‘smartbril’ Google Glass is daar een voorbeeld van. Evenals de organisatie Leap Motion, die aangeeft dat toetsenbord en muis plaats zullen maken voor de kinect interface. Computing wordt een steeds onopvallender en onzichtbaarder onderdeel van ons dagelijks leven.

Een andere beweging die daarbij een rol speelt is het ‘quantified self’ gedachtegoed. Het gedachtegoed dat we steeds meer publieke en persoonlijke data tot onze beschikking hebben en dat die data door de ontwikkeling van wearable devices en van the Internet of Things een prominentere rol in ons leven en ons gedrag kan spelen. Het quantified self gedachtegoed gaat over tools die ons steeds meer in staat stellen inzicht te krijgen in onze persoonlijke situatie en ons helpen deze te veranderen. Op het gebied van gezond en duurzaam gedrag liggen hier grote kansen. Touchpoints, een onderzoeksproject van het HU lectoraat Co-Design, i.s.m. het Publab, haakt hierop in door kennis over communicatie, design en technologie samen te brengen.

Een ander deel van het programma was ingeruimd voor de 3D- printer. Even daargelaten of het echt zo revolutionair is als – over het algemeen- de Amerikanen ons graag doen geloven, is het een interessante ontwikkeling om te volgen. Niet zozeer als het gaat om het zelf printen van 3D schoenen (Ping Fu) of jassen (Bre Pettis), maar wel als het gaat om de reikwijdte van de mogelijkheden voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Hierbij valt te denken aan het op maat printen van kraakbeen en prothesen. Met het steeds toegankelijker en betaalbaarder worden van de technologie is het interessant om te kijken op welk gebied dit nu echt revolutionair blijkt te zijn. Waar kan het een belangrijke bijdrage leveren?

De sessies over wearable computing, augmented reality en 3D-printen zijn maar een beperkte selectie van wat in Austin aan bod is gekomen. Inmiddels is SXSW 2013 ten einde. Het was een waar genoegen om er deel van uit te mogen maken. Een berg aan kennis en inspiratie vloeit vanuit Texas de rest van de wereld over om verder uitgewerkt en opgepakt te worden. De blik is op scherp gezet. Ik kijk nu al uit naar SXSW 2014.

Over PubLab-onderzoeker Judith Meinetten

Reageer

U dient aangemeld te zijn om te reageren.