Wat eet jij met kerst?

Kerst, het feest van samenzijn, lichtjes en foute kersttruien. Maar bovenal, twee dagen alle remmen los wanneer het gaat om eten. Het bepalen van het kerstmenu is nog niet eenvoudig. Wordt het vlees, vis of ga je mee in de vegetarische trend? En als je dan een keuze hebt gemaakt, kun je achteraan aansluiten in de supermarkt. Niet zo’n prettig vooruitzicht dus.

Afhalen
Wat ook kan is je kerstmaaltijd afhalen. En dan niet bij de lokale cafetaria of pizzeria, maar bij een buurtgenoot voor wie koken een grote hobby is. Dat kan via Thuisafgehaald.nl. Een platform waar mensen voor elkaar koken en waar je voor een kleine vergoeding een echte zelfgemaakte maaltijd kan kopen.

Onderzoek
Maar hoe weet je of een kok betrouwbaar is? Om deze vraag te beantwoorden hebben we onderzoek gedaan naar hoe afhalers de betrouwbaarheid van een kok beoordelen. We hebben gekeken naar het belang van tekstkenmerken in de zelfbeschrijving van koks voor hun betrouwbaarheid. Het bleek dat kopers het belangrijk vinden dat een kok voldoende informatie over zichzelf prijsgeeft, dat een kok laat blijken dat hij/zij voldoende expertise heeft en zich enthousiast presenteert.

Daarnaast hebben we ook vier jaar aan transactiedata tussen afhalers en koks geanalyseerd om het belang van verschillende profielkenmerken in kaart te brengen. Het blijkt dat afhalers verschillende aspecten belangrijk vinden wanneer zij een maaltijd selecteren. Zo letten zij op de reputatie van een kok, of een kok een profielfoto heeft, of de kok zichzelf en de maaltijd goed heeft omschreven en of de maaltijd is afgebeeld.

Ook al weet je vooraf niet of iemand goed kan koken, er blijken genoeg signalen te zijn om de betrouwbaarheid van een kok in te schatten. Dus wat denk je? Deze kerst een maaltijd afhalen bij jou uit de buurt?

Meer lezen?