Keuzestress

Stress bij kiezen komt veel voor. Als je het kiezen van een studie negeert of steeds uitstelt, is er vaak sprake van angst voor het maken van welke keuze dan ook. Kiezen is verliezen: bij elke keuze vallen andere opties af. Ook is er geen garantie dat een bepaalde keuze de juiste blijkt te zijn.

1011Niets doen of juist te ijverig?
Waarom doet de ene student niets en is de andere (over)ijverig bij het kiezen van een studie? Sommige studenten durven zich niet met kiezen bezig te houden. Zij kiezen soms snel iets om van de stress van het niet-weten af te zijn.
Er zijn ook studenten die juist maar blijven twijfelen en informatie verzamelen. Ze denken te moeten kiezen voor de rest van hun leven en zoeken de perfecte studie. Beide typen kunnen last hebben van stress bij het kiezen.

Bedenk:

De perfecte studie bestaat niet.

Je hoeft niet nu al te kiezen wat je over dertig jaar nog steeds leuk vindt.

Maak de keuze die je nu wilt maken. Na de keuze voor een bachelor kun je nog veel andere keuzes maken. Zo ontstaat het pad dat bij jou past.

We helpen je graag om de stress en twijfels de baas te zijn. Bekijk de mogelijkheden voor persoonlijke begeleiding. Wil je meer inzicht in de fases van studiekeuze? Bekijk het studiekeuzeproces.