Co-design

Co-design

1. Hoe weet ik of ik klaar ben om het co-designproces te starten?
Zodra je contact hebt gemaakt met alle grote spelers of belanghebbenden, kun je hen verzoeken deel te nemen aan gezamenlijke sessies om te beginnen met het ontwerpen van een nieuwe dienst. Wees niet bang om contact op te nemen met belanghebbenden waarvan je denkt dat ze buiten jouw bereik liggen, je zult misschien verrast zijn door de resultaten.

2. Hoe organiseer ik het co-design proces?
Het kiezen van het scenario waar je de co-ontwerpsessies houdt, hangt af van wat er beschikbaar is voor het aantal mensen dat je wilt betrekken. Het belangrijkste is dat mensen zich in een omgeving bevinden waarin ze zich prettig voelen om te praten, vooral degenen die niet gewend zijn om op belangrijke posities met anderen te communiceren.

3. Wie moet ik bij het co-designproces betrekken?
De belangrijkste deelnemers moeten bij voorkeur in de beginfase van het proces worden vastgesteld. Anderen zullen in de loop van het proces mee gaan doen. Potentiële gebruikers van publieke diensten moeten een belangrijk deel uitmaken van de co-ontwerpgroep, samen met experts uit het veld en vertegenwoordigers van andere groepen die belang hebben bij het verbeteren van de publieke dienst. Dit kunnen non-profit organisaties zijn, vertegenwoordigers van gerelateerde diensten of zelfs leden van de pers.

4. Hoe start ik het ontwerpproces?
Een gelijkwaardig manier van communiceren staat voorop. De doelgroep moet het gevoel hebben dat ieders mening even belangrijk is en gewaardeerd wordt. Een start activiteit die leuk is en op de een of andere manier verband houdt met het onderwerp, is een goede manier om hindernissen te verminderen en mensen aan het praten te krijgen. Multidisciplinaire groepen kunnen ook nuttig zijn om innovatieve resultaten te behalen.

5. Hoeveel mensen moet ik bij het co-design proces betrekken?
Als het een focusgroep is waar alle deelnemers aan het debat kunnen deelnemen, is het een goed idee om het aantal deelnemers tussen de 5 en 10 te houden. Aan grotere activiteiten, bijvoorbeeld workshops, waarbij mensen in groepen kunnen worden verdeeld, kunnen 20 tot 30 personen deelnemen. Het belangrijkste is dat iedereen de kans krijgt om zijn ervaringen te delen en zijn mening te geven.

6. Wanneer kan het co-design proces plaatsvinden?
Co-design dient ruim voor de geplande start van een nieuwe publieke dienst plaats te vinden. Het is mogelijk dat er meer sessies nodig zijn voordat er een beslissing kan worden genomen. Om de deelnemers bij het proces te houden is het belangrijk dat ze begrijpen dat hun bijdrage noodzakelijk en gewaardeerd is, en dat ze bij kunnen dragen aan een vergelijkbaar proces in de toekomst.

Bekijk ook de andere onderdelen van de roadmap: