Nieuwsbrief COUNT: oktober 2020

Nieuwsbrief COUNT: oktober 2020

Nieuwe website COUNT online!

COUNT heeft een nieuwe website: www.count.hu.nl Deze nieuwe site geeft ons de mogelijkheid alle projecten en onderzoeksresultaten goed uit te lichten in de komende maanden. Wil je op de hoogte gehouden worden van ons onderzoek? Schijf je in op deze nieuwsbrief.

Essentiële competenties voor verpleegkundigen in innovatieproces  

Verpleegkundigen hebben 38 verschillende competenties nodig om actief te kunnen participeren in het ontwerpproces van gezondheidstechnologieën blijkt uit onderzoek van COUNT. Uit interviews met 12 experts kwam een lange lijst met kennis, vaardigheden en houdingsaspecten naar voren. Vervolgens hebben de experts deze items gescoord op relevantie. Alle competenties met meer dan 78% consensus worden beschouwd als essentieel. Voorbeelden van competenties waar alle experts het over eens waren zijn: (1) Goed inzicht in hoe de praktijk werkt, (2) Signalen oppikken in de praktijk, (3) Kunnen bedenken hoe het anders kan, (4) Nieuwsgierig zijn, (5) Vasthoudend zijn. De lijst met 38 essentiële competenties biedt een mooie basis voor het onderwijs, zoals de themaweek Zorgtechnologie bij Verpleegkunde en de nieuwe minor Design for Health. Maar ook in de praktijk worden de competenties gebruikt, zoals bij het opstellen van de profielbeschrijving van de nieuw op te zetten functie “Innovation Nurse” in het UMC Utrecht. De complete lijst met competenties is verkrijgbaar via Thijs van Houwelingen.

COUNT werkt door in het Design 4 Health Lab 

Binnen COUNT zijn tientallen studenten uit allerlei opleidingen gekoppeld aan opdrachtgevers uit het UMC Utrecht en St. Antoniusziekenhuis. Op die manier bouwen studenten mee aan technologische oplossingen voor verpleegkundigen. We hopen deze manier van werken te kunnen voorzetten met de oprichting van het Design for Health Lab, in het UMC Utrecht. Het Lab is vergelijkbaar met het Create4Care Lab van het Erasmus MC. Een belangrijke functie van het Design for Health Lab wordt het zorgdragen voor continuïteit in verschillende studentprojecten. Op deze manier ontstaat een proces van ‘cyclisch innoveren’ dat hopelijk uitmondt in producten die daadwerkelijk in zorgpraktijk gebruikt gaan worden. Ondanks dat het Lab in het UMC Utrecht gevestigd wordt staat het open voor opdrachten vanuit andere instellingen en bedrijven. Meer informatie is op te vragen via Thijs van Houwelingen.

Bovenstaande (pre-corona) foto: kick-off Design for Health Lab 

Een podium voor de goede ideeën van verpleegkundigen

Wij zoeken verhalen voor in het MUSEUM: innovaties door verpleegkundigen. Lees via deze nieuws-link op de Count website voor meer over hoe je hieraan kunt bijdragen.

 

Start Master Next Level Engineering (MNLE)  

Begin september is een multidisciplinair team masterstudenten MLNE gestart aan een opdracht voor het UMC Utrecht  Vanuit het idee dat het tracken van medische hulpmiddelen het healtcare team ontzorgt, willen zij bijdragen aan een nieuw track & trace systeem voor medische hulpmiddelen. Inmiddels zijn de studenten een aantal weken onderweg met het onderzoek, dat ze grotendeels online kunnen doen. Maar voor een deel van het onderzoek is wenselijk op locatie te kunnen zijn voor input van gebruikers en het opmeten van de medische hulpmiddelen. Het was even spannend of het onderzoek bij het UMC Utrecht kon worden uitgevoerd. Ruim een week geleden kon er een dag onderzoek worden gedaan op locatie, De studenten waren blij verrast hierover. ‘Wat fijn dat ondanks de huidige situatie de verpleegkundigen nog steeds tijd voor ons hebben’, aldus de studenten. Goed voorbereid met post-it’s, een camera, meetlinten en schuifmaten zijn ze de medische hulpmiddelen gaan opmeten. Op locatie hebben de studenten geobserveerd hoe de verschillende hulpmiddelen in de praktijk gebruikt worden, zodat ze kunnen bepalen waar de sensoren voor de track & trace bevestigd kunnen worden.

KIJKTIP:

Longverpleegkundigen Maaike Vriens, Janine Heestermans en Marie-Louise Kooij werken op een afdeling voor coronapatiënten in het St Antoniusziekenhuis . Op de Instagram pagina Breathtaking Nurses vertellen ze alles over de heftige dagen in het ziekenhuis. Bekijk het interview met Maaike en Janiene via Op1 van 5 augustus j.l.

TIP: Embassy of Health / CHIWAWA @ DDW2020

Tijdens de aanstaande editie van de Dutch Design Week worden nieuwe manieren van innoveren voor de zorg als gevolg van Covid-19 geïnventariseerd. Zie World Design Embassy voor het programma en deelname aan de plenaire sessie op: woensdag 21 oktober van 10:00 – 11:00 uur.