Wat is CHIWaWA

Wat is CHIWaWA

CHIWaWA staat voor ‘Creative & Health Ways of Working Analysis’ en is een meta-onderzoek naar creatieve manieren van onderzoek doen bij innovatieprocessen in de zorg. Het onderzoek is meta, omdat het een onderzoek betreft waarbij tien onderzoeksprojecten van verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland onderwerp van studie zijn. CHIWaWA doet dus onderzoek naar onderzoek. Het onderzoek heeft een procesoriëntatie – ook wel procesorganisatiestudie genoemd (Langley & Tsoukas, 2017) – en richt zich op de processen waardoor creatieve manieren van werken impact hebben op innovatie. Het onderzoek hanteert twee theoretische lenzen: Boundary Crossing Theory (a. Akkerman & Bakker, 2011; Star, 1988) en Service-Dominant Logic (o.a. Vargo et al., 2020; Vargo & Lusch, 2004; 2008).

Binnen CHIWaWA hebben onderzoekers van onderzoeksgroep Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek en onderzoeksgroep Co-design (beiden van de Hogeschool Utrecht) samengewerkt en daarbij onderzoeksmethoden gecombineerd met betrekking tot de dataverzameling en analyse. CHIWaWA combineert verschillende methoden en theorieën, waaronder Organisatorische Etnografie (Van Maanen, 1979; Ybema, Yanow, Wels, & Kamsteeg, 2009), Boundary Crossing Learning Mechanisms (Akkerman & Bruining, 2016; Akkerman & Bakker, 2011), Contribution Mapping (Kok & Schuit, 2012), en het Research Pathway Model (Van Beest et al., 2021). Daarbij is de data-analyse opgezet als een Multiple Case Study (Yin, 2009), waarbij de tien onderzoeksprojecten fungeren als casussen waarin zich gebeurtenissen voordoen die interessant zijn vanuit het perspectief van creatieve manieren van werken.

De onderzoekers van de twee lectoraten combineren ook verschillende aanpakken om de data te analyseren: De co-design onderzoekers geven de voorkeur aan een open benadering, waarbij de ruimte wordt gebruikt als een “gedeeld extern geheugen”, met een schaar en tape om fragmenten op de muur te ordenen, dan verbindingen te zoeken en mini-theorieën te genereren. De teamleden van de onderzoeksmethodologiegroep zijn bekend met verschillende benaderingen voor het analyseren van gegevens en het ontwikkelen van coderingsschema’s en zijn meer vertrouwd met het identificeren en coderen van fragmenten op de computer, met software analyseprogramma’s zoals Atlas TI.

Bekijk de website voor meer informatie over CHIWaWA .