Hoe het vaak gaat
Er verschijnt een nieuwe oproep van een subsidieverstrekker. Een onderzoeker van een kennisinstelling ziet dat en denk “hé, dat past goed bij mijn onderzoek”. Met dat A4tje worden een aantal praktijkpartners benaderd en gevraagd of ze mee zouden willen doen. Die reageren positief. De onderzoeker schrijft door aan het voorstel en legt dit voor aan de partners. Die brengen nog een paar wijzigingen aan. Het voorstel wordt ingediend en gehonoreerd. Het gaat van start en na een tijdje ontstaat de eerste teleurstelling bij de partners: “Was dít de bedoeling?”, “Wat hebben wij aan de opbrengsten?”, “Waarom duurt het zo lang voordat we ervan kunnen profiteren?”
De CRJO methodiek is ontwikkeld om onderzoekers te helpen praktijkgericht onderzoek op te zetten dat vanaf het prille begin bij kan dragen aan verbetering van de praktijk. Dit wordt doorwerking genoemd.
In onderstaande animatie wordt het begrip doorwerking van onderzoek toegelicht:
Zoals in bovenstaande animatie te zien is, is praktijkgericht onderzoek dienend aan het werkveld en niet andersom. Bij dit type onderzoek staan de mensen die uiteindelijk baat moeten hebben bij de verbeteringen centraal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cliënten.
Als in een onderzoek bijvoorbeeld zorgcliënten centraal staan, dan dient het onderzoek bij te dragen aan betere zorg voor de cliënt, gezien vanuit het perspectief van de cliënt. Om dat te realiseren wordt gestreefd naar gelijkwaardigheid tussen alle onderzoekers en praktijkbetrokkenen, zodat de verschillende perspectieven op het thema van het onderzoek op tafel kunnen komen en iedereen inbreng kan hebben bij het ontwikkelen van het onderzoeksvoorstel.
Binnen CRJO is speciale aandacht voor mensen met ervaringskennis. Dit zijn mensen die vanuit hun eigen situatie ervaring hebben met het thema van het onderzoek. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan mensen met dementie, kinderen, eindgebruikers van een bepaalde technologie, huurders van de sociale woningbouw, etc. Alle opvattingen over de praktijkkwestie, de te bereiken doelen en het onderzoek worden als evenwaardig gezien. Openheid voor elkaars perspectieven en het creëren van een gevoel van onderlinge verbondenheid is binnen CRJO belangrijk.
Video: Cirkelen rond je onderzoek uitgelegd in 1 minuut: