Afstandsonderwijs

Livestream met Teams Live Events

Wil je een les of webinar streamen aan een grote groep kijkers? Dit kan met een Live Event in MS Teams.

Wat is een Teams Live Event?

Met een Event binnen MS Teams kun je een les live streamen naar een grote groep kijkers. Het verschil met een Teams-vergadering is dat de spreker zendt, en de kijkers alleen kijken. Er is minder sprake van interactie, al kunnen kijkers wel vragen stellen via de Q&A. Teams Meetings gebruik je voor een kleinschalige, coöperatieve setting. Live Events gebruik je voor situaties waarin je wil presenteren aan een grote groep, zonder dat zij in beeld komen of terug kunnen spreken.

Voor wie?

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor lessen aan meer dan 300 studenten. Het is ook beschikbaar voor een webinar of lecture voor kenniscentra en de open dagen.

Hoe organiseer ik dit?

Geef je een les aan meer dan 300 studenten? Doe dan altijd een aanvraag via het aanvraagformulier. Bekijk deze tutorial om te zien hoe een aanvraag werkt, waar je aan moet denken bij het aanvragen en hoe je het Event deelt met de kijkers:

Zorg dus dat de rollen van een producer en presenter(s) bekend zijn vooraf dat je de aanvraag invult.

Het Live Event wordt voor je ingepland. Omdat we technisch maximaal 15 Live Events tegelijkertijd aankunnen, kan het zijn dat je tijdsslot vol is. Doe je aanvraag dus op tijd.

Je ontvangt na je aanvraag automatisch een uitnodiging naar het Event, die vanzelf verschijnt in je MS Teams Calendar. In de uitnodiging vind je een link naar het Live Event die je met kijkers kunt delen. Lees hier hoe je de link deelt.

Het is raadzaam om met tenminste twee sprekers/docenten te zijn, zodat de rollen verdeeld kunnen worden:

  1. De Producent: deze start en stopt het event en modereert de Q&A (chatfunctie voor kijkers). Hier vind je meer informatie over deze rol.
  2. De Presentator: kan zich volledig focussen op de presentatie. Er kunnen meerdere presenters zijn die na elkaar spreken. Hier vind je meer informatie over deze rol.

Als je het Live Event alleen wil doen, krijg je automatisch de rol van Producent. 

Bekijk hier hoe de omgeving van Teams er uit ziet voor een Producent, en wat je als Producent moet doen tijdens het Live Event:

En daarna?

De opname van de les komt in het MAM te staan. Hierin staat de opname veilig en AVG-proof opgeslagen. De opname is na verwerking direct beschikbaar via de HUvideo knop binnen Canvas. Hier lees je meer over het MAM. Het kan tot 5 werkdagen duren voordat de video is verwerkt.

De spreker/docent met producent-rol kan het Q&A rapport downloaden en delen met studenten. De download vind je onder “Live Event Resources” in de Live Event uitnodiging in je Teams Calendar.

Belangrijke tips

Dit is een handige link om te delen met kijkers: Een event bijwonen.

Je kunt een Live Event stoppen en weer herstarten. Dit doe je door op de drie puntjes te klikken, en vervolgens op “restart event”. Alle producers en presenters moeten hierna opnieuw het Live Event ingaan om aan de nieuwe sessie deel te nemen, en de opname van het lopende Live Event zal niet meer beschikbaar zijn. Het heeft dus de voorkeur om het Live Event in één keer door te laten lopen. Herstart het Live Event alleen als het echt niet anders kan.

 

Je kunt het Live Event ruim voorafgaand aan de starttijd openen, zodat je alles klaar kunt zetten en alvast kunt “oefenen”.

Deel altijd je scherm of je camera, anders kun je niet “live“.

Je kunt van spreker wisselen tijdens het Live Event. Alle sprekers moeten wel in de aanvraag genoemd worden.

Mute je microfoon als je niet presenteert. De microfoons van zowel de producer als alle sprekers zijn in de livestream hoorbaar, ook als zij op dat moment niet in beeld zijn!

De Q&A (knop rechts bovenin:staat standaard aan, maar kun je tijdens het Live Event wel uitschakelen. Discussievragen moeten door de Producer worden goedgekeurd voordat deze voor de kijkers zichtbaar worden. Door discussievragen te selecteren en beantwoorden creëer je een document met veelgestelde vragen, dat je achteraf kunt delen met studenten. Zie hier hoe je een discussie modereert.

De Meeting Chat is alleen zichtbaar voor de Presentator en Producer, niet voor de kijkers.

Hier is nog een checklist voor waar je nog op moet letten voor het starten van een Live Event.

De systeemeisen waaraan je laptop moet voldoen vind je hier.

Bel voor support tijdens kantoortijden de ICT helpdesk: 088 481 6666.

Auteursrechten

Voor een les via MS Teams Events gelden dezelfde richtlijnen met betrekking tot auteursrecht als voor andere opnamen. Kijk hier voor meer informatie.

enEnglish