Digitale Onderzoeksomgeving
ORCID iD

ORCID iD

Wat is ORCID iD?

ORCID staat voor Open Researcher en Contributor iD. Het is een unieke en blijvende identificatiecode – een zestiencijferig nummer – voor onderzoekers om zich onderscheiden. Wat een ISBN voor boeken is en een Digitale Object Identifier (DOI) voor artikelen, is een ORCID voor onderzoekers.  

Licentie ORCID
De hogeschool heeft een licentie. Dat betekent dat de licentie het toestaat dat alle onderzoekers hun persoonlijke ORCID iD kunnen koppelen aan de HU ORCID.

Meer informatie

Waarom van ORCID?

Een ORCID verbindt onderzoekers gedurende hun hele loopbaan met hun onderzoeksactiviteiten. Het onderscheidt onderzoekers met een gemeenschappelijke naam of publicaties onder meerdere aliassen (bijvoorbeeld Nederlandse voorvoegsels, getrouwde/ meisjesnaam). Daarom biedt het de middelen om op betrouwbare wijze onderzoekers te identificeren, ongeacht de naam, de gelijksoortigheid van de naam en de discipline. Een ORCID-profiel kan de instellingen vermelden waaraan onderzoekers hebben gewerkt, de financiering die ze hebben ontvangen, de publicaties die ze hebben geschreven en de details van eventuele peer reviews die ze hebben verstrekt. 

Steeds meer uitgevers en financieringsorganisaties vragen ORCID-iD’s tijdens het indienen van manuscripten en subsidies. ORCID wordt bovendien ondersteund door duizenden instellingen, uitgevers en andere organisaties die betrokken zijn bij de onderzoekswereld. Het is een belangrijk onderdeel van de wereldwijde onderzoeksinfrastructuur geworden. Jij bent zelf verantwoordelijk voor de informatie op jouw profiel.

Voordelen van ORCID

  • Vermijd naamsverwarring
    Een ORCID iD linkt jouw unieke identiteit aan jouw publicaties en onderzoeksactiviteiten. Hiermee ben je verzekerd van erkenning voor jouw eigen werk. 
  • Vergroot zichtbaarheid en impact
    Een ORCID iD vergroot jouw zichtbaarheid en impact. Het zorgt ervoor dat jouw onderzoeksoutput beter gevonden wordt. ORCID wordt geïndexeerd door Google Scholar en je kunt jouw iD koppelen aan belangrijke databases zoals Web of Science en Scopus. ORCID koppelt jouw onderzoeksoutput ook aan online tools die de maatschappelijke impact van jouw werk meten, zoals Altmetric en Impactstory. 
  • Internationale standaard
    ORCID is bezig met een opmars als dé internationale standaard voor auteursidentificatie. Steeds meer tijdschriften en fondsen vragen om een ORCID iD bij het indienen van een manuscript of aanvraag. 
  • Tijdsbesparing
    Met een ORCID iD hoeven bij het indienen van een manuscript of aanvraag geen overige persoonlijke gegevens meer ingevoerd te worden. Door jouw ORCID iD aan andere onderzoeksprofielen te koppelen, hoef je jouw onderzoeksoutput, affiliaties, grants, enzovoorts maar één keer in te voeren. 
  • Open en transparant
    ORCID is een open, door de wetenschappelijke gemeenschap gedreven non-profitorganisatie. Een ORCID iD is universeel, interoperabel en past binnen de context van open science. 
  • Privacy gewaarborgd
    Jij bezit en controleert jouw eigen ORCID-pagina. Daarnaast besluit jij zelf wat je wel of niet registreert, wat er linkt naar jouw ORCID iD en welke organisaties je toelaat tot jouw ORCID iD. 
  • Niet gebonden aan één instituut
    Je neemt jouw ORCID iD met je mee tijdens jouw gehele onderzoekscarrière, dus ook als je verandert van hogeschool, universiteit of onderzoeksinstituut. 

Zie ook dit filmpje over ORCID iD.  

Waarom een ORCID iD aanmaken als ik al een Researcher iD, Scopus iD of andere identifier heb?

In tegenstelling tot andere identifiers, is ORCID bezig met een opmars als dé internationale standaard voor auteursidentificatie. Steeds meer tijdschriften en fondsen vragen om een ORCID iD bij het indienen van een manuscript of aanvraag. 

ORCID is een open, platformonafhankelijk, door de wetenschappelijke gemeenschap gedreven non-profitorganisatie, terwijl Researcher iD en Scopus iD van commerciële instellingen zijn (Thomson Reuters en Elsevier). 

U kunt uw ORCID eenvoudig koppelen aan andere databases, zoals uw CrossRef of Scopus. Hierdoor kunnen deze systemen uw ORCID-pagina automatisch synchroniseren en updaten.

Zie korte instructievideo. 

Hoe gebruik ik mijn ORCID iD?

Als je eenmaal jouw ORCID iD hebt aangemaakt, dan kunt je systemen en platformen die je vertrouwt (publishers, onderzoeksdatabases, etc.) toestaan om jouw ORCID-pagina automatisch bij te werken. Dit bespaart tijd en voorkomt fouten. Vervolgens is het zaak jouw ORCID iD te gaan gebruiken bij je onderzoeksactiviteiten, zoals het indienen van publicaties of beursaanvragen.

Hoe weet ik of ik al een ORCID iD heb?

Je kunt op https://orcid.org/orcid-search/search zoeken op naam en/of organisatie. Kan je jezelf niet vinden? Dan heb je waarschijnlijk nog geen ORCID iD. Mocht je na het aanmaken van een ORCID iD ontdekken dat je toch al een ORCID-pagina had, dan kun je beide pagina’s samenvoegen. 

Is mijn data veilig bij ORCID?

De gegevens die je invult worden opgeslagen in de ORCID Registry. Bij het opslaan en beschermen van deze gegevens wordt internationale regelgeving in acht genomen. ORCID voldoet aan de eisen van de nieuwe EU-wet op het gebied van databescherming, de General Data Protection Regulation (GDPR). Zie voor meer informatie: ORCID security en GDPR and your rights as a user. 

Sinds de start van ORCID in 2012 hebben meer dan 4.500.000 gebruikers een account aangemaakt. ORCID stelt alles in het werk om de veiligheid van de informatie over al deze personen zeker te stellen. Zo deelt ORCID geen informatie met andere instellingen, tenzij u daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. In jouw ORCID-account kunt u onder ‘account settings’ een overzicht vinden van de organisaties die u als ‘trusted organisation’ hebt aangemerkt en waar u gegevens mee kunt uitwisselen. U kunt de toestemming voor deze organisaties te allen tijde weer intrekken. 

Contact

Voor specifieke vragen, die via de hierboven voorgestelde wegen niet beantwoord zijn, kun je contact opnemen met het team Research Support & IT.