DLO Innovatiethema’s
Samenwerkings-omgeving

Samenwerkings-omgeving

Een online samenwerkingstool zorgt voor een betere en efficiëntere samenwerking, waar met een wit canvas en verschillende bewerkingsvormen, de mogelijkheden eindeloos zijn. Voor studenten en docenten is het vernieuwde Microsoft Whiteboard beschikbaar.

Naam initiatiefnemer: Renée van den Berg (DLO team Leren en Toetsen)

Project uitgevoerd met: Frisse Blikken

Achtergrond

De afgelopen tijd hebben we gemerkt dat hybride werken steeds belangrijker wordt. Zowel voor docenten, studenten en medewerkers van de diensten. Een online samenwerkingstool faciliteert in betere en efficiëntere samenwerking, online brainstorming en gezamenlijke gedachtevorming. Zowel onderling tussen docenten, studenten en medewerkers, maar ook met elkaar als verschillende doelgroepen. Als online samenwerkingstool is Microsoft Whiteboard al Hogeschool Utrecht breed beschikbaar, echter kwamen er veel aanvragen binnen voor platformen als Mural en Miro.

Doel

In het eerste deel van dit project hebben we onderzoek gedaan naar de behoefte in het gebruik van een online samenwerkingstool, zowel binnen HU Diensten als HU Onderwijs. In dit onderzoek hebben we met name Microsoft Whiteboard vergeleken met Mural. Deze laatste, omdat de Hogeschool Utrecht al een overeenkomst met Mural heeft voor HU Onderzoek. Daarnaast hebben we ook een aantal andere vergelijkbare tools vergeleken op o.a. functionaliteit, security en privacy.

Het tweede gedeelte van het project bestond uit het activeren van het gebruik van Microsoft Whiteboard en het verder onderzoeken naar het (gedeeltelijk) implementeren van Mural voor HU Onderwijs en HU Diensten.

Hoe helpt dit de student

Studenten hebben behoefte aan nieuwe vormen van onderwijs, aan online samenwerken en zoeken manieren om interactie in hun leren en leerteams te stimuleren. Een online samenwerkingstool zorgt hierin voor een betere en efficiëntere samenwerking, waar met een wit canvas en verschillende bewerkingsvormen, de mogelijkheden eindeloos zijn.

Resultaten

De uitkomst van het eerste onderzoek is dat Microsoft Whiteboard voldoet aan het merendeel van de behoeftes van een online samenwerkingstool. Een belangrijk element hierin is dat in de afgelopen tijd veel nieuwe features aan Whiteboard zijn toegevoegd en er meer ontwikkelingen bij Microsoft op de roadmap staan. Hierdoor zullen de grootste verschillen met tools als Mural en Miro snel verdwijenen.

Wat wel naar voren kwam is dat een activeringsprogramma wenselijk is, vanwege de slechte reputatie van de oude versie van Microsoft Whiteboard. Daarnaast is voor een klein deel van de gebruikers de behoefte aan functionaliteiten groter dan wat Microsoft Whiteboard (nu) te bieden heeft.

Om het gebruik van Microsoft Whiteboard te activeren binnen de Hogeschool Utrecht zijn er instructievideo’s gemaakt waarin te zien is hoe je bijvoorbeeld Microsoft Whiteboard kunt inzetten bij brainstorm sessies of tijdens een interactieve les. Naast de video’s zijn er ook een aantal webinars gegeven over het handig gebruiken van Microsoft Whiteboard en gingen de deelnemers direct aan de slag in deze tool.

Als laatste resultaat van het project is er een voorstel uitgewerkt voor een experiment waarbij Mural beperkt beschikbaar is voor onderwijs. Hierin is gekeken naar wat de mogelijkheden zijn qua licenties met Mural, de samenwerking in beheer met Onderzoek en de selectie en communicatie voor onderwijs. Het is nog onbekend wanneer dit experiment uitgevoerd zal gaan worden.