Focus Digitale Onderzoeksomgeving komende periode

Focus Digitale Onderzoeksomgeving komende periode

Dag collega’s,

Mijn naam is Margreet Riphagen. Per 1 november ben ik de nieuwe product owner van team Digitale Onderzoeksomgeving. Ik neem het stokje over van Emiel Korteweg. Hij gaat binnen de HU verder als Business IT consultant. Graag neem ik je mee in de focus van ons team deze periode (9 november 2020 – 29 januari 2021).

De Corona-beperkingen zijn nog steeds van kracht. We werken, studeren en onderzoeken nog steeds veelal vanuit huis. Blended research is dan ook actueler dan ooit. Ontdek hieronder hoe we met onze focus goed aansluiten op die actualiteit!

Thema: online onderzoekstools

Onze focus op tooling is het live brengen van online focusgroepen met Mural/Miro (beide online visuele samenwerkingsomgevingen). Hier ligt een grote behoefte die uiteraard versterkt is door de Corona-beperkingen. Extra aandacht bij de tooling is het omgaan met (privacy) gevoelige informatie. Daarnaast gaan we een stap zetten in papierloos werken. Denk bijvoorbeeld aan digitale handtekeningen laten zetten op samenwerkingsovereenkomsten.

Thema: research datamanagement

We richten ons deze periode op de voorbereiding van de datamigratie. Veel onderzoeks- en projectdata staat nu nog verspreid. We gaan onderzoeken hoe je als onderzoeker en lectoraat zo gemakkelijk mogelijk de overstap maakt met je data. Van SURFdrive en de O-schijf naar onze cloud omgeving, HU Research Drive. Ook gaan we de bijpassende archiefoplossing verkennen. Dit doen we in een intensieve samenwerking met SURF. Waarbij we gezamenlijk onze roadmaps op elkaar afstemmen. Voor zowel de korte als lange termijn.

Thema: Data Science

Ons DevOps team start de pilot ‘hybrid cloud services’, samen met SURF. Waarbij we fluïde reken- en opslagcapaciteit nastreven, op- en afschaalbaar on demand en via volledig geautomatiseerde workflows. Als eerste gaan we integreren met public cloud omgeving Amazon Web Services. Verder gaan we kijken of we voor onderzoekers die Matlab gebruiken een vrituele workspace kunnen opzetten. We verwachten zo meer gebruiksgemak en een kostenbesparing te realiseren.

Versterken van digitale onderzoeksvaardigheden

De komende periode werkt team DO door aan verbeteren van de informatievoorziening voor onderzoekers en efficiënte call handling bij vragen en verstoringen, alsmede aan de vindbaarheid van de digitale onderzoekstools. Daarnaast is tijdens het onderwijsfestival samen met TLN de Peer Support Group Data Science officieel gestart. Er is veel animo voor het vervolg!

Ben je benieuwd naar onze vorderingen deze periode? 

Sluit dan aan bij een review. Deze vindt elke drie weken plaats. Op de agenda vind je de aankondigingen.