Hoe maken we de digitale HU nog veiliger en toegankelijker?

Hoe maken we de digitale HU nog veiliger en toegankelijker?

In 2019 draait er een belangrijk programma bij de HU namelijk IAM. Dit staat voor identity access management, oftewel in goed Nederlands identiteit en toegangsbeheer. Dit betekent dat we organiseren, registreren en controleren wie wanneer tot welke systemen toegang heeft. Ook jij maakt hier bijna elke dag wel gebruik van, bijvoorbeeld als je je e-mailadres en wachtwoord moet intypen. Maar je “account” zoals we dit bij IT noemen is ook opgeslagen in je Outlook App en we gebruiken je account ook om te bepalen of je toegang mag hebben tot allerlei systemen, bijvoorbeeld HR systemen of bijvoorbeeld onderwijssystemen.

Inloggen

Het IAM programma is zo mooi omdat het ons niet alleen helpt veilig te zijn in de wereld voor cyber-dreiging, maar maakt ook het werken bij en mét de HU makkelijker. Zo is het je vast weleens overkomen dat je ergens inlogt en dan nog een keer moet inloggen. Dit heeft te maken met de technologie die we gebruiken om te checken of jij (degene die inlogt) wel toegang mag krijgen. Deze technologie gaan we upgraden en daardoor blijft het net zo veilig, maar hoef je minder vaak je naam in te voeren. Daarbij gaat het welbekende inlogscherm van Microsoft (zie afbeelding) binnenkort veranderen en gaat het eruit zien als een echte HU omgeving.

Samenwerking met de beroepspraktijk

Vanuit de strategische driehoek waarin onderwijs, onderzoek en de beroepspraktijk samenwerken, zien we dat er steeds vaker verzocht wordt om ook digitaal samen te werken. We willen dat onze digitale omgeving dan ook veilig is (en blijft) en daarom is het belangrijk om te weten wie in welke systemen zit. Dit kan nu (tot zekere hoogte) maar is veelal handmatig werk, wat foutgevoeliger is dan automatische toegang. Om dit goed te ondersteunen loopt er nu een aanbesteding welke later dit jaar verder ingericht gaat worden. De vruchten zullen we dus pas volgend collegejaar gaan plukken, maar nu al zetten we belangrijke stappen.