Nieuwsgierig naar Canvas? Ontdek het Proeflokaal!

Nieuwsgierig naar Canvas? Ontdek het Proeflokaal!

Canvas wordt projectmatig en gefaseerd geïmplementeerd bij alle opleidingen van de HU. Kan jij niet wachten en wil je alle ins-en-outs van Canvas ontdekken voor het beste herontwerp? Het Canvas Proeflokaal gaat op 6 februari 2018 open!

Vanaf collegejaar 2018/2019 gaan de eerste opleidingen Canvas gaan inzetten in het onderwijs. Via een geregisseerde projectmatige aanpak worden alle opleidingen in de komende drie jaar overgezet van HUbl, Sharepoint cursussites of andere bekende leermanagementsystemen bij de HU. Met het management team van het instituut wordt afgestemd wanneer welke opleiding overgaat op Canvas.

Intussen is een grote vraag ontstaan om al zo snel mogelijk aan de slag te gaan met het nieuwe leermanagementsysteem. Om aan deze vraag te voldoen, wordt  Canvas ook opengesteld voor de docenten en onderwijsontwikkelaars die nu al ervaring willen opdoen met Canvas. Hiervoor start in februari het Canvas Proeflokaal.

Wat is het Canvas Proeflokaal?

Het Proeflokaal is een centrale “speelruimte” in de Canvas omgeving waarin je ervaring op kunt doen met het nieuwe systeem. Dit betekent dat je als docent of onderwijsontwikkelaar toegang krijgt tot het systeem.

We bieden hierbij de volgende mogelijkheden:

  • Een online te volgen basistraining die de belangrijkste functionaliteiten voor het ontwerpen van een cursus behandelt;
  • Het zelf ontwerpen en inrichten van een cursus. Deze ingerichte cursus kun je vervolgens aanbieden aan studenten, mits de opleiding dit toelaat om dit buiten de gefaseerde adoptie om te doen;
  • Een tweewekelijkse co-creatiesessie om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen met collega’s.

Voor wie is het Canvas Proeflokaal?

Het proeflokaal is vooral interessant voor cursusontwikkelaars. Al denkende en puzzelende aan het herontwerp van jouw opleiding wil je misschien weten welke digitale mogelijkheden en ondersteuning het leermanagementsysteem biedt. In het Canvas Proeflokaal heb je de mogelijkheid om deze digitale mogelijkheden te verkennen.

Hoe krijg ik toegang tot het Canvas Proeflokaal?

  • De digitale omgeving van het Canvas Proeflokaal zal op 6 februari 2018 open gaan. Vanaf dat moment kun je inloggen met je HU account via http://canvas.hu.nl. Je kunt dan beginnen met de online basistraining.
  • Wil je aan de slag met het ontwerpen en inrichten van een eigen cursus, meld je daarvoor dan aan voor het Proeflokaal. Wij zorgen er dan voor dat na lancering van het Canvas Proeflokaal zo snel mogelijk een lege cursus voor je klaarstaat, die je vervolgens zelf kunt gaan vormgeven en inrichten.  Deze cursus zal dan nog niet in het digitale domein van de opleiding geregistreerd staan. Op een later moment kan een cursus die is ontwikkeld in het Proeflokaal zeer eenvoudig worden overgenomen in het domein van de opleiding. Het is daarnaast sterk aan te raden dat je eerst de online basistraining volgt voordat je begint met inrichten.

Waar kan ik terecht met vragen?

Vanuit het Canvas implementatieteam zal er beperkte ondersteuning beschikbaar zijn voor het Canvas Proeflokaal. We concentreren ons op dit moment op het inrichten van de ondersteuning voor de opleidingen die meedoen met de gefaseerde adoptie. Dit betekent dat we beperkte middelen ter beschikking hebben om proactief mee te denken over nieuwe functionaliteiten en instituut-specifieke inrichting. Docenten en opleidingen die via het Canvas Proeflokaal onderwijs willen ontwikkelen en aanbieden aan studenten zijn dus grotendeels aangewezen op eigen middelen.

Om toch een basisondersteuning te kunnen bieden en om kennisuitwisseling te faciliteren, organiseren we:

  • Een tweewekelijkse co-creatie bijeenkomst. De eerste co-creatie sessie zal plaatsvinden op dinsdag 13 februari van 10.00 tot 12.00. Plekken hiervoor zijn beperkt. Wil je deelnemen, check de agenda voor data.
  • Een wekelijks fysiek en digitaal inloopspreekuur. Kijk in de DLO agenda voor de tijd en locatie van de spreekuren.

Daarnaast is er vanaf 6 februari dus ook de online basistraining in Canvas. Veel vragen zullen worden beantwoord bij het volgen van deze training. Het volgen van deze training is dus sterk aan te raden.

Wil je meer weten over Canvas en waarom Canvas is verkozen tot het nieuwe leermanagementsysteem van de HU? Lees dan deze Canvas FAQ.