Plagiaat checker: wat staat ons te wachten
© Photo by Annie Spratt on Unsplash

Plagiaat checker: wat staat ons te wachten

Al enige tijd weten we dat het einde in zicht is voor onze vertrouwde plagiaat checker, Ephorus. Het wordt steeds concreter wat er gaat gebeuren. We doen namelijk mee met de aanbesteding van Surf, zoals 1 mei ook aangekondigd is. We kijken nu ook alvast vooruit. Hoe zien de vervolgstappen eruit?

Stappenplan

  1. Surf selecteert partijen op basis van de een eisenpakket welke samengesteld is voor diverse instellingen.
  2. Wij houden een mini-competitie en selecteren daarmee definitief de partij waarmee wij komende jaren gaan samenwerken.
  3. De nieuwe plagiaat checker wordt gekoppeld aan onze systemen: OnStage, GradeWork en Canvas.
  4. De Ephorus data wordt gemigreerd naar het nieuwe systeem. Zo worden nieuwe werkstukken ook gecheckt t.o.v. eerder ingeleverd materiaal.
  5. Livegang van de nieuwe plagiaat checker.
  6. Uitfasering van Ephorus: systeem gaat uit. Data wordt vernietigd en contract wordt opgezegd.

Let op: de nieuwe plagiaat scanner wordt niet aan SharePoint gekoppeld. Voor de SharePoint 2010 omgeving is dit geen probleem. Tot het einde (1 feb) blijft Ephorus gekoppeld. Voor de bezemcursussen die gemigreerd worden, is dus geen plagiaatscan gekoppeld, en moet deze handmatig worden ingevoerd.

Los van deze stappen zijn er een een paar belangrijke vragen:

Zitten we tijdelijk zonder plagiaat scanner?

Nee, zolang we nog geen nieuwe plagiaat scanner hebben (wat betekent contractueel, en technisch en functioneel getest) blijft Ephorus werkzaam.

Kan ik handmatig bestanden door de nieuwe plagiaat scanner halen?

Ja, ook de nieuwe plagiaat scanner heeft de mogelijkheid om los bestanden mee te scannen. Hoe je daarvoor bijvoorbeeld moet inloggen en de feedback ontvangt weten we nog niet, dat ligt aan het product dat uit de aanbesteding komt.

Is er een landelijke databank?

Deels. De nieuwe plagiaat scanner heeft ook de mogelijkheid om de bestanden uit te wisselen met andere instellingen. Alle instellingen die met dezelfde leverancier / scanner werken en deze instelling aan hebben staan delen de informatie. Het is dus geen landelijke databank, maar wel en gedeelde databank (zoals dat nu ook met Ephorus is). Gezien 33 partijen met deze aanbesteding van Surf mee doen, is de kans groot dat het een aantrekkelijke databank wordt.