Van sms naar Authentication app

Van sms naar Authentication app

Binnen Hogeschool Utrecht (HU) zijn er diensten (Osiris, VPN, ExamUpload) waarbij de authenticatie met alleen inlognaam en wachtwoord niet voldoende is. Wachtwoorden bieden onvoldoende zekerheid of degene die inlogt is, wie hij zegt dat hij is. Voor deze diensten gebruiken we binnen de HU nu sms als Multi Factor Authenticatie (MFA).

MFA is de toekomstgerichte oplossing voor identificatie van medewerkers en komt tegemoet aan de mate van veiligheid welke is vereist voor toegang tot gegevens. Het nieuwe systeem van de HU is gebaseerd op de Microsoft Authenticator en sluit aan op interne informatiesystemen van de hogeschool. De sms-authenticatie wordt op korte termijn vervangen door dit nieuwe systeem. Het enige wat je nodig hebt, is een smartphone. Alle courante smartphone modellen worden ondersteund. Dit kan je eigen smartphone zijn of die van de HU. Je moet wel eenmalig je telefoon registeren.

De nieuwe MFA is toekomstbestendig en ondersteunt de hogeschool in de visie om studenten en medewerkers te voorzien van een stabiele, veilige en gebruiksvriendelijke leer- en werkomgeving. Vanaf het einde van het jaar gebruiken we de nieuwe MFA voor de diensten OSIRIS, ExamUpload en VPN.

Binnenkort ontvang je over deze drie diensten meer informatie en de planning wanneer deze overgaan. Tot deze tijd blijft de sms-authenticatie voor alle drie de diensten intact. We raden alle medewerkers alvast wel aan om de app te downloaden en je smartphone te registreren. Dit kan via https://mfaportal.hu.nl/, download dan eerst de “Microsoft Authenticator” app uit de store op je smartphone. Een handleiding is te vinden op www.askhu.hu.nl.