Veilig thuiswerken: Blijf waakzaam voor vreemde meldingen en emails!

Veilig thuiswerken: Blijf waakzaam voor vreemde meldingen en emails!

Wat is er nu anders dan normaal op gebied van Cyber Security?

Aan het werken met de systemen van de HU verandert op zich niet zoveel, behalve dat sommige systemen alleen bereikbaar zijn via de VPN-verbinding nu je thuis aan het werk bent.

Wat nu vooral belangrijk is op het gebied van Cyber Security is om waakzaam te zijn op vreemde emails bijvoorbeeld. Cybercriminelen richten zich momenteel op thuiswerken. Zij sturen emails over thuiswerken met links naar nep-websites. Op deze manier probeert men je inloggegevens te stelen. Trap er niet in! Alle door de HU beheerde laptops zijn al voor thuiswerken ingericht! Alle tools die je nodig hebt staan er al op.

Daarnaast sturen we vanuit IM&ICT geen emails over hoe je thuis kunt werken. Deze informatie is allemaal te vinden op AskHU.

Let op! Ook het downloaden van apps op je mobiele telefoon kan link zijn. Er zijn nu al COVID-19 apps in omloop die je telefoon versleutelen en bitcoins vragen om dit weer ongedaan te maken. Het is heel triest maar er zijn altijd weer individuen die misbruik maken van deze vervelende situatie.

De systemen die de HU aanbiedt zijn soms traag. Kan ik dan andere software gebruiken?

Nee, blijf vooral de systemen van de HU gebruiken. De systemen die we vanuit de HU aanbieden (zoals bijvoorbeeld Skype en MS Teams) zijn systemen waarvan we met de leverancier een overeenkomst hebben over o.a. de veiligheid en privacy daarvan. Van allerlei systemen die via internet worden aangeboden is dat niet het geval. Soms is zakelijk gebruik zelfs illegaal en we hebben geen controle over wat er met de gegevens die men in die systemen invoert, gebeurt. Dus laten we onze data veilig houden en de systemen gebruiken die de HU aanbiedt.

De vertraging die soms kan optreden komt vooral door de grote hoeveelheid mensen die thuiswerken, ook bij Microsoft heeft men daar last van. De oorzaak hiervan ligt dus niet altijd bij de HU. In deze uitzonderingssituatie vragen we van iedereen een beetje geduld en medewerking om zo veilig mogelijk te werken.

Welke maatregelen moet ik thuis nemen om veilig te werken?

Als je gebruik maakt van je HU-laptop, kan je via je thuis wifi (als die wel beveiligd is met minimaal een wachtwoord) veilig werken met de applicaties die de HU aanbiedt. Wil je een eigen pc gebruiken, dan dient deze minimaal actueel te zijn (geen Windows 7 maar Windows 10 bijvoorbeeld), voorzien te zijn van de laatste updates en patches, en voorzien van een degelijke virusscanner met de laatste virusupdates. Als je een eigen pc gebruikt, probeer dan zoveel mogelijk te voorkomen dat er bestanden van de HU op je eigen pc komen door bijvoorbeeld gebruik te maken van web-based applicaties zoals webmail. En blijf waakzaam voor vreemde meldingen en emails!

Is het gebruik van video in chats/vergaderingen wel AVG-proof?

Ja, mits je de vergadering niet opneemt en opslaat om later terug te kijken. In dat geval gelden er andere spelregels. Maar nu je digitaal op afstand vergadert is het prima om elkaar te zien, dat zou in een normale vergadering ook zo zijn.