5 Tips voor een veilige toetsafname met TestVision

5 Tips voor een veilige toetsafname met TestVision

HU breed zijn diverse opleidingen aan de slag met een overstap naar digitaal toetsen en de adoptie van TestVision. De implementatie is een goed moment om het bewustzijn op veilig toetsen binnen je opleiding te vergroten.

Uiteraard is veilig toetsen binnen opleidingen, bij examencommissies en de Toetsorganisatie continu een aandachtspunt. Niet alleen tijdens, maar ook voor en na de toetsafname doen zich mogelijk risico’s voor waarop maatregelen nodig zijn om de veiligheid te verhogen. Ook als docent/examinator lever je hierin een belangrijke bijdrage.

Rondom het organiseren van een veilige toetsafname in TestVision leven bij gebruikers regelmatig nog vragen. Met deze tips geven we je inzicht in de mogelijkheden en afwegingen die je als docent/examinator kan meenemen.

Beveiligde omgeving

Dit is een mogelijkheid voor afnames (en inzages) die gepland worden via de toetsorganisatie.

Toetsen die in de toetszalen worden afgenomen, kunnen gebruik maken van de beveiligde omgeving. Dit houdt in dat er geen toegang is tot het internet (alleen tot TestVision). Een gevolg hiervan is dat links naar YouTube-filmpjes of ander online materiaal niet gebruikt kunnen worden. De inhoud van de toets moet er dus wel geschikt voor zijn. Ook het embedden van YouTube-filmpjes werkt dan niet, omdat dit in feite ook via een link werkt. Videomateriaal kan in de beveiligde omgeving dus alleen worden afgespeeld door het in de mediabibliotheek van TestVision op te nemen.

IP-controle

Deze optie gebruik je zodat studenten alleen in de toetszalen op de HU (geregeld via de toetsorganisatie) de toets kunnen openen. Dit kun je voor zowel de afname als de inzage instellen. Zo voorkom je dat bij inzage je summatieve toetsvragen, die je niet openstelt, via de mobiele telefoon bekeken kunnen worden.

Bij de IP-controle kun je de toetszalen in Utrecht (PL97, DL200) en Amersfoort (NP21) kiezen. Je selecteert deze bij de Afname-instellingen, tab ‘Controle’. In de tab ‘Resultaat’ kun je ook IP-controle instellen voor het eventuele inzagemoment.

Wachtwoord

Aan een afname en inzage kun je desgewenst een wachtwoord koppelen. Op deze manier ondervang je dat andere studenten kunnen inloggen (mits het wachtwoord niet wordt gedeeld). Bij afname en inzage in de toetszalen is de IP-controle een veiligere optie, want dan kunnen studenten ook niet met hun mobiel inloggen om schermafdrukken te maken.

Je kunt een wachtwoord instellen bij de Afname-instellingen, tab ‘Controle’. In de tab ‘Resultaat’ kun je een wachtwoord instellen voor het eventuele inzagemoment.

Willekeurige volgorde vragen en alternatieven

De volgorde van de vragen en alternatieven per vraag kun je op willekeurig instellen. Afkijken bij een ander is dan zinloos. Ook strategieën die studenten onderling afstemmen om toetsvragen en antwoorden achteraf te reproduceren zijn niet effectief.

Vragen die bij elkaar horen (bijvoorbeeld een casus) kun je opnemen in een blok. Daarbinnen kun je desgewenst ook weer de volgorde willekeurig instellen.

Denk er wel aan dat het soms beter is om de alternatieven in een vaste (logische) volgorde te plaatsen; bijvoorbeeld bij getallen.

Persoonlijk resultaatscherm van de kandidaat

Na afloop van de toets ziet de kandidaat een persoonlijk resultaatscherm. Denk bijvoorbeeld aan wel/niet geslaagd, het scoringspercentage of zelfs een terugkoppeling per vraag. De domeinbeheerder kan voor de opleidingen binnen jouw instituut via templates instellen wat wel of niet getoond wordt op het persoonlijk resultaatscherm. Stem als docenten samen af wat gewenst is bij formatieve toetsen en bij de summatieve toetsen.

Wil je meer weten over TestVision dan alleen deze praktische tips? We geven regelmatig updates via de website. Lees alles over TestVision hier. Of zit je nog met vragen? Hier vind je de FAQ. Staat je vraag er niet tussen, neem dan even contact op met het team!