Automatiseren onderzoeksproces Blog 1:  Automatisering de oplossing voor rompslomp binnen een onderzoek?

Automatiseren onderzoeksproces Blog 1: Automatisering de oplossing voor rompslomp binnen een onderzoek?

Inleiding

Wat als je als onderzoeker nu nét niet die tool kunt vinden waarmee jij je onderzoek gestroomlijnd kunt uitvoeren. Wekelijks of dagelijks ben je bezig met de onderzoek administratie en dataverzameling.  Is dit te vereenvoudigen c.q. automatiseren? Misschien is maatwerksoftware dan de oplossing?

In de blogreeks, die we de komende maanden gaan publiceren, staat maatwerk software voor HU onderzoekers centraal. De volgende blogposts komen aan de orde:

  1. Maatwerk software: wat is het en hoe wordt het ontwikkeld voor een onderzoeksproject
  2. Hoe wordt het onderzoeksproject Gezonde Peutermonden geautomatiseerd?
  3. Hoe wordt maatwerk software ingezet bij het onderzoeksproject Making Sense of Sensor data?
  4. Bij welke andere onderzoeksvragen kunnen we maatwerk software inzetten? Is het mogelijk iets voor jouw onderzoeksproject?
  5. Meer gedetailleerde technische uitleg over maatwerk software.

Blog 1:  Maatwerk software; wat is het en hoe wordt het ontwikkeld voor een onderzoek?

Maatwerk software is een webapplicatie die speciaal wordt gebouwd voor een bepaald onderzoek. Vooral goed in te zetten bij onderzoek waarbij over een langere tijd veel data wordt verzameld vanuit verschillende invalshoeken.
Samen met de onderzoeker proberen we alle processen binnen het onderzoek te automatiseren en harmoniseren.

Hoe doen we dit?

Er wordt gekeken naar de verschillende soorten data:

  • Hoe moeten die data verzameld worden?
  • Op welke momenten?
  • En door wie?

Vervolgens proberen we met innovatieve ideeën zoveel mogelijk handmatig werk (administratief en dataverzameling) te automatiseren en weg te nemen bij de onderzoeker. De onderzoeker kan zo meer tijd besteden aan de centrale vraagstelling van het onderzoek. Te automatiseren processen binnen een onderzoek zijn bijvoorbeeld toestemmingsverklaringen, handtekeningen, dataverzameling, randomiseren, back-ups, vragenlijsten, opslag, archiveren, anonimiseren, regelen van opslag.

Incrementeel gaan we problemen oplossen waar onderzoekers tegen aan lopen binnen hun onderzoek cyclus. De basis maatwerk oplossing wordt zo gemaakt dat het ook bruikbaar is voor andere onderzoeken. Voor de specifieke data en administratieve vragen van een bepaald onderzoeksproject worden dan aanpassingen gedaan op het basisstramien.

Geïnteresseerd geraakt? In onze volgende blogpost lees je hoe we bovenstaande toepassen binnen het onderzoeksproject Gezonde Peutermonden. Dit project is een samenwerking tussen Peggy van Spreuwel, Janna Bruijning (beiden van Lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg) en team Digitale Onderzoeksomgeving. Dit onderzoeksproject wordt mede mogelijk gemaakt door SURF.