26 januari – Review Team Digitale Onderzoeksomgeving

Dit agenda-item heeft plaatsgevonden op dinsdag 26 januari en is niet meer actueel

Beste collega,

Graag nodigen we je uit voor de online review van team Digitale Onderzoeksomgeving, 26 januari december van 11:00 -12:00

Teams link

 

AGENDA

1. Kort nieuws

2. Resultaten enquête gebruikers analyse HPC Cloud (VRE) (Margreet Riphagen)
Onlangs is er een kleinschalige enquête uitgestuurd naar alle beheerders van een HPC Cloud omgeving die uitgegeven zijn via team Digitale Onderzoeksomgeving. Margreet presenteert de meeste interessante inzichten.

3. Projectdocumentatie van onderzoeksprojecten (Jurgen Mollema)
Afgelopen sprint heeft Jurgen (datasteward Kenniscentrum  Gezond & Duurzaam Leven) de huidige situatie rondom projectdocumentatie van onderzoeksprojecten in kaart gebracht. Hij heeft vanuit zijn rol gekeken wat er zoals opgeslagen wordt in de projectruimte onder projectdocumentatie. Tijdens deze review deelt hij zijn bevindingen.

4. Demo publiceren en delen van data-producten zoals grafieken, rapportages, statistische analyses en interactieve visualisaties & dashboards (Marc Teunis)
In deze demonstratie laat Marc Teunis zien hoe je vanuit RStudio een data-product zo kan publiceren dat jijzelf en anderen het data-product kunnen zien en met jouw data kan interacteren. Hij doet dit door middel van nieuwe software die binnen de Virtuele Onderzoeksomgeving beschikbaar is: RStudio::CONNECT.

Lees hier meer over de demo publiceren en delen van data producten

Als onderzoeker wil je graag een idee krijgen van de patronen die in je data zitten. Wanneer je een experiment hebt gedaan of data hebt verzameld en je wilt (na flink wat moeite) je mooie analyse vastleggen en waarschijnlijk ook delen. Wanneer je een script-taal voor je analyse hebt gebruikt is er een makkelijke manier om de data-producten die je hebt gemaakt te delen. Ook het ontwikkelen van interactieve visualisaties of het bouwen van een dashboard is vaak een goede manier om jouw analyse en data te delen. Binnen Team DO ontwikkelen we tools om je als onderzoeker te helpen bij het uitvoeren van je analyses en het managen van je data. In deze demonstratie laat Marc Teunis zien hoe je vanuit RStudio een data-product zo kan publiceren dat jijzelf en anderen het data-product kunnen zien en met jouw data kan interacteren. Hij doet dit door middel van nieuwe software die binnen de Virtuele Onderzoeksomgeving beschikbaar is: RStudio::CONNECT. Kijk voor een sneak preview over dit product op: https://rstudio.com/products/connect/. Het delen van je analyse kan naar specifieke gebruikers en collega’s of openbaar voor iedereen, afhankelijk van jouw behoeften.

Agenda 1 december 2020

Showcase HPC Cloud (Michiel Punt)
Michiel Punt doet onderzoek naar gepersonaliseerde revalidatie na een beroerte. Hiervoor verzamelt hij onder meer data uit bewegingssensoren. Deze data komt binnen en wordt geanalyseerd op de High Performance Computing Cloud (HPCC) bij SURF.
Nieuwe onderzoeksdata wordt elke 5 minuten automatisch weggeschreven naar Research Drive. Het hele proces is conform de AVG en de NGWI.
Michiel demonstreert de koppeling tussen de HPCC en Research Drive.
https://www.hu.nl/onderzoek/projecten/op-weg-naar-gepersonaliseerde-revalidatie-voor-mensen-na-een-beroerte

 

Huidige situatie SURFdrive en O-schijf (Jurgen Mollema)
HU Research Drive is dé plek voor het opslaan en delen van onderzoeks- en projectdata. Veilig, betrouwbaar, AVG-proof en met ondersteuning van de datastewards. Komend kalenderjaar gaan we SURFdrive en de O-schijf uitfaseren waarbij de data stap voor stap overgaat naar HU Research Drive. Maar wat staat er nu allemaal op de O-schijf? Jurgen Mollema neemt ons virtueel mee door O-schijf.
Voor nieuwe onderzoeksprojecten en enthousiastelingen is HU Research Drive nu al beschikbaar!


Kort nieuws
Mural seats begin december beschikbaar
SignRequest pilot van start
Screencast synchronisatie
Digitale middelen voor onderzoekers zijn steeds beter vindbaar
Oproep bijdrage showcases voor Onderwijs & Onderzoeksfestival 26 januari

Agenda 8 oktober 2020

Mededelingen

  • Komende ‘sprint’ duurt maar één week. Daarin gaan we onze acties voor het volgende blok uitwerken én aan de slag met onze team-werkmethodes.
  • Mural/Miro besluit ligt bij de regiegroep van DO
  • Dataiku is binnenkort beschikbaar via de HPC Cloud
  • Update vacatures Team-DO
  • DCC pilot aanvraag ingediend ‘Gezonde Peutermonden’

Digitale middelen voor onderzoekers zijn steeds beter vindbaar

  • ASKHU item + aanvraagformulieren

Synchronisatie HU Research Drive is beschreven en beschikbaar

Peer support group Data Science (PSG DS)

  • Lancering van deze PSG tijdens ontwikkelfestival!
  • Eerste twee bijeenkomsten PSG DS staan gepland (‘text mining’ ‘Statistical Rethinking’)