Digitale Leeromgeving (DLO)

Canvas

Canvas is een leermanagementsysteem. Het is een gebruiksvriendelijke, complete leeromgeving die docenten en studenten ondersteunt bij het lesgeven en leren. Dit leerplatform moet ervoor gaan zorgen dat blended leren binnen de HU digitaal optimaal wordt ondersteund. Je kunt hierbij denken aan het vinden van het cursusaanbod, samenwerken met de docenten en medestudenten op afstand, videodeling, feedback vragen van je docent of het inzetten van een quizmodule om kennis te activeren, testen en feedback te geven.

Wat heb ik aan Canvas?

Canvas biedt een duidelijke infrastructuur die zeer gebruiksvriendelijk is. Daarnaast maakt het ook de cursusadministratie vele malen eenvoudiger, zoals het nakijkwerk, het communiceren met studenten, het onderhoud van deelcijferoverzichten. Ook het inrichten van cursussen wordt gemakkelijker. Het biedt dus vele mogelijkheden en functionaliteiten die er zijn in twee smaken:

 1. Eigen standaard functionaliteiten – zoals het bouwen van een cursuspagina en maken van een simpele quiz
 2. Gekoppelde functionaliteiten – waardoor je allerlei leerapps kan tonen binnen Canvas (alsof het erbij hoort). Bijvoorbeeld Office365 en PlayPosit.

Canvas biedt mogelijkheden voor zowel studenten als docenten. Het is een goed bruikbaar platform die te gebruiken is op de laptop, tablet en op de mobiele Canvas-app. Het heeft een gemakkelijke interface die aan te passen is naar eigen gebruiksgemak. Er is een goede koppeling met o.a Osiris en hebben studenten automatisch toegang tot de cursuspagina als zij zich inschrijven voor het onderwijs.

De didactische functionaliteiten van Canvas dragen bij aan verdiepend, activerend samenwerken en gepersonaliseerd leren. Met verrijkte zelfstudie kunnen studenten veel in Canvas voorbereiden en hun voortgang zien. Ook is er tijd voor dialoog en verdieping.

 

Meer informatie

Inloggen

De digitale omgeving van Canvas is voor iedere medewerker en student van de HU toegankelijk.

Inloggen doe je via: http://canvas.hu.nl

Als je vervolgens inlogt in Canvas krijg je mogelijk een leeg dashboard te zien.

Natuurlijk wil je als medewerker zelf aan de slag met het inrichten van een cursus. De meeste opleidingen hebben al super-users aangesteld. Je kunt bij hen terecht voor een eigen cursus. Zijn er nog geen super-users bij jouw opleiding? Vul dan het aanvraagformulier in. Wij zorgen er dan voor dat er z.s.m. een lege cursus voor je klaarstaat in de Proeflokaal-omgeving, die je vervolgens zelf kunt gaan vormgeven en inrichten. Op een later moment kan een cursus die je hebt ontwikkeld in dit Proeflokaal eenvoudig worden overgenomen in het domein van de opleiding.

Of er activiteit zichtbaar is voor een student, hangt ervan af of er binnen zijn opleiding al wordt geëxperimenteerd met studentdeelname. Vanaf september 2019 gaan bijna alle opleidingen Canvas inzetten voor hun onderwijs.

Online trainingen

 • Online training
  Je kunt in Canvas een online training volgen per rol; of je nou docent of cursusontwikkelaar bent.
 • Korte knoppentraining
  In deze training in Canvas maak je een vliegende start door te leren waar bepaalde knoppen voor dienen.

Canvas Café

 • Canvas Cafe
  Online en offline de ins-and-outs van Canvas ontdekken. Bekijk hier snel het rooster en alle kennisclips

Canvas Vergaderingen / Big Blue Button

Big Blue Button (BBB) is online videovergaderfunctie in Canvas.

Lees ook deze blog over de verschillen tussen BBB en MS Teams vergadering.

Aan de slag met BigBlueButton: instructie via de online Canvas-community of via de supportpagina van de leverancier van BigBlueButton zelf.

 

Hoe krijg ik zo snel mogelijk antwoord op mijn Canvas vraag?

Om zo snel mogelijk antwoord op je Canvas vraag te krijgen adviseren we je de kolommen, met opties,  in onderstaand schema van links naar recht te doorlopen.

Zelf zoeken Samen zoeken Vraag indienen
FAQ (kennisitems) HU Met collega’s Canvas formulier
Canvas Community Vraag je super users
Canvas Guides Super users
(onderling overleg)
Canvas Café (kennisclips) Canvas Café
(agenda – thema’s)

Contact

Heb je vragen of wil je meer info over Canvas, neem dan contact op via dit Canvas formulier.