Digitale Leeromgeving (DLO)

MAM

Met een Media Asset Management (MAM) systeem houden we alle media die we creëren, zoals foto’s, audio fragmenten en video files, beheersbaar. In een MAM systeem komen media samen.

Eind februari 2018 is na een mededingingsprocedure in het aanbestedingstraject voor een Media Asset Management (MAM) systeem een winnaar uit de bus gekomen die nu volledig aansluit op de eisen en wensen van de HU: MediaHaven van de firma Zeticon uit Gent.

Wat heb ik aan het MAM?

We praten vaak over media en gebruiken het ontzettend veel. Ook creëren we steeds meer media in het onderwijs. Niet alleen een docent neemt zijn colleges op of maakt instructievideo’s, ook studenten vloggen wat af. De ene keer live via YouTube, de andere keer via een website als onderdeel van een artikel of cursussite. De dringende vraag: hoe houden we al deze video files, audio fragmenten, foto’s enz. beheersbaar? Daarvoor komt er een Media Asset Management systeem (MAM) dat de hele mediaketen beschikbaar en toegankelijk maakt.

Verwachting is dat het gebruik van video de komende jaren alleen maar zal toenemen. Onder andere doordat het ‘blended learning’-concept verder uitgebreid wordt. Het belang van een centraal systeem voor opslag, archivering, metadatering, toegangsbeheer en workflow automatisering wordt steeds urgenter. Mede ook om de beheersbaarheid en veiligheid van de media te garanderen. In een MAM-systeem komen dus media (video, audio, metadata enz.) samen. Kerntaken van een MAM-systeem zijn media opslaan, media vindbaar maken en media gebruiken. Er kan dan veel data verwerkt worden zonder veel handmatige administratie.

Meer informatie

Het Mediahaven platform

Klik hier om naar het Mediahaven platform te gaan.

Hoe werkt MediaHaven precies?

Het werkt als een Media Asset Managment systeem waar ‘productie ready’ content (filmpjes en dergelijke) kan worden opgeslagen en worden verrijkt. Met verrijken moet je denken aan het doorsturen naar verschillende bronnen/embedden in bijvoorbeeld Canvas. Of vanuit het systeem de content nog verrijken met extra afbeeldingen, ondertiteling en feedback van docenten of medestudenten.

De video’s worden slim en veilig opgeslagen. Eén centrale plek waar zowel gesloten video’s (alleen toegankelijk voor de maker), gedeelde video’s (bijvoorbeeld voor de opleidingen) of publieke video’s (voor iedereen) in opgeslagen zijn. Zo waarborgen we privacy en wordt het gebruik van video’s binnen het onderwijs en onderzoek toegankelijker en makkelijker in te zetten.

Het MAM wordt slim gekoppeld naar alle systemen die gebruikmaken van media: onderwijssystemen (zoals Canvas en TestVision), communicatiesystemen (zoals Netpresenter voor de video’s op de schermen in de gebouwen) en opnames zoals de Weblectures. Daarnaast wordt onderzocht of het MAM ook als E-depot ingezet kan worden. Documenten, PDF’s, Excels zijn ook mediabestanden en kunnen eveneens slim worden opgeslagen. Technisch kan MediaHaven dit, maar of het aansluit bij de wensen en behoeften van de HU wordt onderzocht. Dit onderzoek doen we met twee nieuwe applicaties: het JZ (HU Loket Rechtsbescherming) en DIAS (Bureau Inschrijvingen).

Hoe het MAM zich ook alweer precies verhoudt tot het grotere geheel, kan Christian je nog even vloggend uitleggen in onderstaande video.

Contact

Heb je vragen of wil je meer info over het MAM? Stel ze aan Lotte van Leengoed.