Samenvatting review team Digitale Onderzoeksomgeving 31 augustus 2021


Samenvatting review team Digitale Onderzoeksomgeving 31 augustus 2021


Heb je de review van 31 augustus gemist? Of wil je een en ander nog eens nalezen? Hieronder delen we de presentatie, de video jaarcompilatie van jaar 2021/2022, update rondom adoptie onderzoekstools in Wooclap en geven we antwoord op de veel gestelde vragen in de chat.

Overige onderwerpen die aan de orde kwamen kan je hieronder terug vinden, inclusief een link naar de presentatie. Deze is ook terug te vinden in de betreffende teams kanalen.

Jaarcompilatie 2020/2021 team Digitale Onderzoeksomgeving

Antwoorden op de meest gestelde vragen in de chat tijdens de review (Mural en Research Cloud)

  • Mural

    Er kwamen veel vragen binnen over Mural. Op donderdag 30 september om 16uur organiseren we een training. Meld je hier aan. In deze sessie komen de volgende onderwerpen onder andere aan de orde:

    • Waar gebruik je Mural voor, welke doeleinden? Bijvoorbeeld een brainstormen, interviews, focusgroep;
    • tips & tricks;
    • hoe vraag ik een account aan?

    Op KC niveau hebben we ‘workspaces’ beschikbaar. Kijk even op ASK HU of klik op deze pagina: https://husite.nl/digitalehu2/digitale-onderzoeksomgeving/onderzoekstools/mural/ voor meer informatie. Èn Mural voldoet volledig aan de AVG-regels van de HU.

  • Research Cloud

    Er kwam veel vragen binnen over welke toepassingen allemaal draaien in HU Research Cloud.

    SURF Research Cloud is een gefedereerde omgeving die gebouwd is voor open science. Het is flexibel ontworpen om verbindingen naar andere diensten te kunnen ondersteunen. Deze andere diensten kunnen bestaande of nieuwe diensten van SURF zijn. Maar met externe diensten en on-campusdiensten is integratie ook mogelijk of in ontwikkelingen. De eerste volgende review komend we hierop terug.

Adoptie onderzoekstools

We hebben gemerkt dat de introductie van een nieuwe digitale tool valt of staat met de adoptie van de gebruikers. In zo’n adoptie tracject heb je te maken met verschillende categorieën zoals bijvoorbeeld de early adopter, die heel blij is met een dienst die je levert. Sterker nog, sommigen onder hen hebben daar meermaals om gevraagd, en zijn de zogenoemde innovators.

Maar in zo’n traject heb je ook de late majority en de laggards, ook wel de achterlopers en de achterblijvers. Mensen die pas overgaan op een nieuw product wanneer ze er niet meer omheen kunnen, ook houden ze niet van veranderingen. Want het werkt toch goed zo?!

Adoptie vraagt om inzet en tijd, het veranderen van een mindset. Iets wat mogelijk gepaard gaat met het verwerven van nieuwe digitale onderzoeksvaardigheden.

Wij als team DO, willen jullie gezamenlijk met de kenniscentra hier bij helpen. Dit doen we door het aanbieden van heldere handleidingen, het bieden van ondersteuning, maar ook door het verzamelen van best practices, etc.

 

Migratie SURFdrive naar HU Research Drive

De migratie van SURFdrive naar HU Research Drive. Waar de ene onderzoeker een fervente gebruiker is van HU Research Drive (want inmiddels zijn er al 177 projecten aangemaakt), zijn er ook de onderzoekers die de migratie van SURFdrive naar HU Research Drive zo lang mogelijk uitstellen. Een typisch voorbeeld waarbij we te maken hebben met de verschillende categorieën in het adoptiemodel van Rogers. Maar hoe bereid ik me nu voor op een migratie? Hieronder een kort overzicht waarmee je vast aan de slag kan. Een uitgebreide e-mail met meer informatie volgt binnenkort in je mailbox (wanneer je gebruiker bent van een SURFdrive). En uiteraard zijn de datastewards en team Digitale Onderzoeksondersteuning beschikbaar als vraagbaak en ondersteuning.

  1. Vraag als onderzoeker een account aan, mocht je die nog niet hebben
  2. Verwijder data waar mogelijk
  3. Schoon je data op SURFdrive
  4. Zet persoonlijke data op je eigen OneDrive
  5. Zet afgeronde projecten bijvoorbeeld allemaal in een ‘archief’ map
  6. Maak een .zip folder van een folder met bijvoorbeeld veel afbeelding (comprimeren)

64% van de deelnemers van de review heeft aangegeven al te beschikken over een HU Research Drive account en 36% heeft nog geen account. Waarbij iets meer dan helft heeft aangegeven zelf aan de slag te gaan met de migratie van SURFdrive naar HU Research Drive.

Mogelijkheden HU Research Cloud en hoe werkt het? 


Research Cloud is uitermate geschikt voor iedere onderzoekers om zijn of haar analyse te scripten, een set van instructies om taken achtereenvolgens uit te voeren. Dit is ook voor de reproduceerbaarheid van de analyse interessant.

Bij het doen van onderzoek doorloop je diverse fases:

  1. Verzamelen van data
  2. Opslaan van data
  3. Analyseren van data
  4. Delen & archiveren van data

HU Research Cloud is uitermate geschikt voor het analyseren van data. In het kort een aantal voordelen van HU Research Cloud op een rij:

  • Inloggen met HU credentials
  • Overal ter wereld inloggen
  • Gekoppeld aan HU Research Drive
  • Veel meer rekenkracht
  • Samenwerken met collega’s, ook   buiten de HU
  • Veilig en AVG proof
  • Vooraf door ons ingesteld
  • Gratis voor onderzoekers

Link naar de presentatie

Team DO (Digitale Onderzoeksomgeving) is eind februari 2020 gestart. We zijn een cross-functioneel Agile team. Met datastewards, ICT-ers en onderzoekers. Geleid door een Product Owner en gefaciliteerd door een Scrum Master / Agile coach.

We werken vraaggestuurd. Jouw behoefte geeft invulling aan de richting waar we vanuit de ambitie en visie op koersen. Hoe groter de waarde voor onderzoek(ers), hoe groter het belang en de urgentie. De Product Owner brengt die ambitie, visie en behoeftes samen. Samen met belanghebbenden vertalen we dit in actuele roadmaps. In elke sprint van drie weken realiseren we een klein deel daarvan en maken we dat meteen voor jou bruikbaar.