Urkund: Zonder iets te doen heb je het al!
© Femke van den Heuvel

Urkund: Zonder iets te doen heb je het al!

Vanaf 1 oktober is Urkund onze nieuwe plagiaatscanner. Het is ge├»ntegreerd in de systemen en daarmee hoef je dus geen nieuwe URLs, inlogcodes of andere dingen weten of leren. Het rapport ziet er anders uit, en daar moet je dus aan wennen. Het rapport kan en toont ook meer, en dat is fijn… maar vraagt ook weer iets meer te leren.

Afgelopen periode zijn er diverse vragen gesteld in de Webinars en in Community Online Onderwijs en Onderzoek (speciaal kanaal Urkund). De meest gestelde vragen en antwoorden worden in deze blog gedeeld.

Juist komende periode houden we de community vragen goed in de gaten, zodat we jullie goed kunnen helpen bij deze nieuwe tool. Andere handige bronnen:

 

Docenten hoeven niets te doen om een Urkund account te krijgen.

Urkund is geïntegreerd in de systemen. In OnStage, GradeWork en Canvas* kan je instellen dat de opdracht gescand moeten worden op plagiaat. Met dit vinkje aan gaat het verder vanzelf.

 

Door het klikken op de plagiaatscore [15%] opent het rapport van Urkund.

Door op de plagiaatscore te klikken opent het rapport.

Urkund is NIET gekoppeld aan de inleverbieb.

De inleverbieb is alleen beschikbaar voor enkele opleidingen met uitfaserende cursussen (vaak bezem). Het is een tijdelijke omgeving die alleen dit collegejaar nog beschikbaar is. Deze bejaarde SharePoint omgeving heeft geen slimme koppeling en zou dus een dure en intensieve inspanning zijn geweest om te realiseren. Voor de enkeling die via SharePoint inleverbieb een plagiaat controle nodig heeft, kan per docent een individueel account krijgen. Deze kunnen via het Topdesk formulier aangevraagd worden.

Wij hadden Turnitin op Canvas aanstaan, dan krijgen we nu automatisch Urkund.

Voor de opleidingen die Turnitin gebruiken in Canvas zal “gewoon” Urkund geactiveerd worden. Via opdrachten kies je dan voor Urkund ipv Turnitin, dus de werking blijft hetzelfde.

Urkund is niet gekoppeld aan TestVision.

TestVision wordt in het afstandsonderwijs steeds vaker gebruikt als open boek, open vragen tentamen. Een logische keuze, waarbij een plagiaat controle passend is. We zijn in gesprek met de leverancier van TestVision om dit mogelijk te maken, maar verwachten niet op de korte termijn een integratie. Een open boek, open vragen tentamen kan daarom in GradeWork gemaakt worden met automatische plagiaat.

De 13 jaar historie van Ephorus staat ook in Urkund.

Alle historie zoals we deze opgebouwd hebben in Ephorus afgelopen jaren is ook beschikbaar in Urkund. De periode juli – oktober wordt in de maand oktober toegevoegd.