Alumni
Leo van Moergestel

Leo van Moergestel

Hoe is het nu met docent Leo van Moergestel?

 

Leo je werkt sinds meer dan 30 jaar in het onderwijs, wat heeft het onderwijs voor jou betekent?
Werken in het onderwijs is onwijs leuk. Dat wil ik natuurlijk graag toelichten. Toen ik begon met mijn baan aan de HU waren er veel studenten die mij vroegen waarom ik niet voor het bedrijfsleven koos, omdat ik daar volgens die studenten veel meer zou kunnen verdienen. Destijds waren mensen met kennis van informatica en computertechnologie nog schaarser dan nu. Mijn antwoord was dat ik me heel gelukkig voelde met mijn werk en het werk gaf mij best veel vrijheid en mogelijkheden om mijn kennis en ervaring in mijn eigen richting te laten doorgroeien. Het feit dat ik in de herfst van mijn carrière nog de kans kreeg een promotietraject te beginnen en af te ronden is daar een mooi voorbeeld van.

Wat is de grootste verandering / gebeurtenis die je hebt mee gemaakt?
Op technologisch gebied is dat de opkomst van Internet  en het world-wide web

Als jij Minister van Onderwijs was wat zou jij dan doen?
Ik zou een studiefinanciering opzetten, waarbij studenten aan het eind van hun studie niet met torenhoge schulden zouden zitten.

Welke klas herinner je je nog als de dag van gisteren?
Oh jee, zoveel herinneringen, maar hier een voorbeeld. Bij een afsluitende les voor de vakantie had ik wat hardware spullen meegebracht om te demonstreren. Als verrassing had ik in een van de kastjes snoep verstopt om te trakteren. Studenten hadden dat kennelijk door, want in de pauze hadden ze het kastje opengeschroefd en het snoep eruit gehaald. De (leuke) spanning die in de lucht hing, voelde ik meteen toen ik terugkwam in de klas. Sommigen zullen dit misschien een flauw voorbeeld vinden, maar er gebeurt op school zoveel en het zijn die kleine dingen die het leven daar prettig maken.

Wat hoop je aan al je HBO-ICT alumni te hebben meegegeven?
Dat een leven lang leren een geweldig mooie uitdaging is die in ons vakgebied, waar alles zich razendsnel ontwikkeld, ontzettend belangrijk is.

Wat vind je de beste uitvinding op het gebied van Computerscience?
Oops, lastig. Laat ik een setje van drie essentiële ontwikkelingen noemen, na de komst van de computer als machine.

1) de ontwikkeling van hoge programmeertalen waardoor we een abstractie van de processor-hardware kregen.

2) de ontwikkeling van operating systems, waardoor de hele computer hardware een abstractie laag kreeg.

3) de koppeling van computers in netwerken die ook weer gekoppeld werden tot het Internet.

Wat is je favoriete gadget?
In de betekenis van “vernieuwend en slim ontworpen artikel” zijn mijn favoriete gadgets potloden, houtskool en penselen (toegegeven, heel oud, maar destijds ongetwijfeld vernieuwend en afgezien van houtskool, zeker slim ontworpen, mijn hobby is tekenen en schilderen vandaar, als je mijn werk wil zien kun je op instagram kijken (@leovm55))

Aan welke alumni of klas doe je de groeten?
Allemaal natuurlijk. Als regex: [Kk]las[1-9][A-Za-z]

LEO VAN MOERGESTEL GEBOREN 24 maart 1955 in DUSSEN  STUDEERDE natuurkunde aan de Universiteit van Utrecht, werkte daarna als hardware specialist en wetenschappelijk systeemprogrammeur bij de vakgroep informatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. PROMOVEERDE in Computerscience bij de vakgroep Intelligent Systems aan de Universiteit van Utrecht WERKT nu als Docent en Onderzoeker bij Technische Informatica en Artificial Intellegence aan de Hogeschool Utrecht. Auteur en vertaler van diverse studieboeken op het gebied van computertechnologie en computernetwerken en auteur van woordenboeken Thai-Nederlands en Nederlands-Thai. IS getrouwd en vader van drie kinderen WOONT in Zaandam

 

Welke docent wil jij graag terugzien in deze rubriek en welke vragen zou jij willen stellen?

Meld het aan de redactie via alumni-ict@hu.nl