17 VN-doelen

13. Klimaatverandering aanpakken

Ieder land op ieder continent heeft te maken met klimaatverandering. De opwarming van de aarde heeft nu al invloed op het dagelijks leven en het inkomen van miljoenen mensen wereldwijd en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen.

HU e-cars voor 100% schone energie

Op de fiets naar werk is een fantastische manier om duurzaam te doen. Helaas kunnen dienstreizen dit soms moeilijker maken. Daarom heeft de HU zes elektrische deelauto’s zodat jij je dienstreizen lekker met een elektrische auto kunt doen. Deze worden bovendien opgeladen door zonnepalen op de daken van de gebouwen op het Utrecht Science Park! Zo kun jij gemakkelijk, duurzaam én comfortabel naar je bestemming rijden. Het reserveren en openen van de auto’s gaat gemakkelijk met een app, zodat je snel weg kunt zijn.

Contactpersoon
Sandra Valenbreder, sandra.valenbreder@hu.nl

Warmte Koude Opslag

Door duurzamer om te gaan met het verwarmen en koelen van gebouwen kunnen we veel energie besparen. Warmte- en koudeopslag (WKO) is een methode waarbij warm/koud water in de bodem wordt opgeslagen om op een later moment gebouwen te verwarmen en/of te koelen. De investering in een WKO is hoog, maar eenmaal actief is deze methode uiterst duurzaam en zorgt het ook nog eens voor een lagere energierekening.

Contactpersoon
Arjan Verheul, arjan.verheul@hu.nl

Duurzaam watertappunt

Sleep jij je waterfles ook overal mee naar toe? Je bent gelukkig niet de enige, want steeds meer mensen gebruiken hervulbare flessen in plaats van wegwerpflesjes. Als HU zijn we daar heel blij mee, en we moedigen dit dan ook graag aan. Daarom zijn er nu op verschillende plekken bij de HU watertappunten te vinden. Zo krijg jij niet alleen makkelijk je water, maar werken we ook samen aan duurzaamheid! Door zelf water te tappen zijn er namelijk geen plastic flessen nodig en hoeft het water niet vervoerd te worden. Dit bespaart grondstoffen en vermindert de uitstoot van CO2. Een win-win situatie dus!

Contactpersoon
Arjan Verheul, arjan.verheul@hu.nl

Miscancell

Op continue basis wordt er door studenten van HU gewerkt aan het bioraffinageconcept van Miscancell. Zij houden zich specifiek bezig met de winning van Xylose uit het olifantsgras. Verder is het uitwerken van het analyseprotocol een belangrijk opleverpunt. Miscancell ontwikkelt een bioraffinageproces waarbij uit een enkel gewas, in één proces vier productgroepen worden geproduceerd. Deze kunnen worden ingezet als industriële grondstoffen voor diverse toepassingen. De grondstof voor het proces is olifantsgras, een gewas dat bekend staat door het vermogen om per oppervlakte-eenheid een grote hoeveelheid CO₂ om te zetten in biomassa. Daarbij gaat het ook goed om met de bodem en is het zelfs in staat om arme grond te verrijken.

Contactpersoon
Hermen Bollemaat, hermen.bollemaat@hu.nl