Mobiliteit

Mobiliteit

Hogeschool Utrecht heeft een hoog ambitieniveau als het gaat om mobiliteit. We streven in 2020 naar een afname van onze CO2-uitstoot met 20% ten opzichte van 2014. De grootste bijdrage aan het behalen van dit resultaat zal via verduurzaming van ons mobiliteitsbeleid plaatsvinden. Stimulering van fiets, e-bike en OV enerszijds en parkeerbeleid anderszijds.

We willen medewerkers verleiden tot gebruik van duurzame alternatieven. Voor dienstreizen zijn er elektrische auto’s, scooters, e-bikes en dienstfietsen beschikbaar. In 2013 konden medewerkers met korting, een dagvergoeding en een renteloze lening een e-bike aanschaffen. Voorwaarde was dat ze de auto dan thuis zouden laten. Meer dan dertig mensen hebben gebruik gemaakt van dit aanbod. Momenteel wordt onderzocht of we deze regeling opnieuw kunnen aanbieden. De HU stimuleerde in de periode 2012-2014 het gebruik van het openbaar vervoer door de UB-pas en opvolger QB-pas tegen gereduceerd tarief aan te bieden. Ook heeft de HU een fietsplan, waarbij medewerkers eens in de drie jaar fiscaal voordelig een fiets tot €850 kunnen aanschaffen. Om te ervaren hoe het is om de auto een tijdje te laten staan, heeft een aantal medewerkers in 2014 en 2015 meegedaan aan het Low Car Diet. Medio 2015 is verscherpt parkeerbeleid ingevoerd om het gebruik van de auto te ontmoedigen.
Op 16 februari 2016 heeft de HU een convenant getekend met de provincie Utrecht om onder andere via blended learning, het stimuleren van thuiswerken en roostervrije dagen aan een vermindering van mobiliteit te werken.

Zie ook:


Mobiele fietsenmaker

Fietsen is leuk, maar er is niks zo vervelend als een kapotte fiets. Wie een mankement aan zijn fiets heeft, kan maandelijks op De Uithof terecht bij een mobiele fietsenmaker van de Rijwielwacht. Fietsen worden gerepareerd tegen gereduceerd tarief: medewerkers betalen alleen voor de onderdelen. Deze service wordt mede mogelijk gemaakt door het Platform Beter Bereikbaar Utrecht Oost, een samenwerking tussen Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en a.s.r. Samen werken we aan de ambitie Rijnsweerd/Daltonpark en Utrecht Science Park (USP) De Uithof duurzaam bereikbaar te houden


Flexibel werken en studeren

Ten slotte wordt het woon-werkverkeer teruggedrongen met meer mogelijkheden tot flexibel werken en studeren. Op 16 februari 2016 heeft de HU een convenant getekend met de provincie Utrecht om onder andere via blended learning, het stimuleren van thuiswerken en roostervrije dagen aan een vermindering van mobiliteit te werken.

Flexibel en mobiel werken; overal je mail lezen, documenten raadplegen en online vergaderen. Het gebruik van video- en roundtable conferencing, Skype voor bedrijven en VPN beginnen langzaam een steeds prominentere plek in te nemen in de dagelijkse gang van zaken onder HU medewerkers. Dit betekent een fysieke afname van het aantal permanent bezette werkplekken, en de mogelijkheid om werkplekken te delen. Hierdoor ontstaat een reductie van reistijd en uitstoot van CO2.

Daarnaast compenseert de HU de CO2-uitstoot van alle zakelijke vluchten. Bekijk hier het certificaat.