Actieonderzoek in twee regionale proeftuinen
We zijn gestart!
Op dit moment zijn we gestart met een onderzoek naar een multidisciplinair zorgtraject in de eerstelijns zorg voor mensen met constitutioneel eczeem (CE). Dit onderzoeksproject is een samenwerkingsverband tussen het Lectoraat Innovatie van Zorgprocessen in de Farmacie (Hogeschool Utrecht), Nationaal Expertise Centrum Eczeem (Universitair Medisch Centrum Utrecht), Erasmus Universiteit Rotterdam, Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem en het Nationaal Constitutioneel Eczeem Project (NVDV). Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw.
Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek is het optimaliseren van de eerstelijns zorg voor patiënten met CE waarbij een gestroomlijnd multidisciplinair zorgtraject wordt ontwikkeld waarin zelfmanagementbegeleiding centraal staat.
In het onderzoek wordt antwoord gegeven op de volgende onderzoeksvragen:
Hoe kunnen we een multidisciplinair zorgtraject voor patiënten met constitutioneel eczeem in de eerste lijn inrichten, om de kwaliteit van zorg voor CE-patiënten en ouders van kinderen met CE te verbeteren?
Wat is de rol, de positie en toegevoegde waarde van betrokken CE-zorgverleners bij de begeleiding en behandeling van CE- patiënten en ouders van kinderen met CE? En wat is de rol van de huidtherapeut in zelfmanagementbegeleiding?
Het onderzoek bestaat uit drie fasen:
Fase 1 Voorbereiding: De ontwikkeling van een multidisciplinair zorgtraject
Het doel van de eerste fase van het onderzoek, de voorbereidingsfase, is de ontwikkeling van een eerstelijns multidisciplinair zorgtraject voor mensen met CE en ouders van kinderen met CE. Door middel van 24 interviews met patiënten en zorgverleners uit de eerste en tweedelijns eczeemzorg is de huidige organisatie van de Nederlandse eczeemzorg in kaart gebracht. Rollen, taken en verantwoordelijkheden van zorgverleners vanuit diverse disciplines zijn geïdentificeerd en verschillende zorgpaden die mensen met eczeem kunnen bewandelen zijn opgesteld. Daarnaast is uiteengezet welke thema’s/onderwerpen er minimaal nodig zijn om de patiënt met constitutioneel eczeem voldoende informatie te geven en daarmee in staat te stellen om de aandoening zelfstandig te managen.
De zorgverleners die een rol hebben binnen eczeemzorg zijn: de huisarts, de praktijkassistent en POH-GGZ, de dermatoloog, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten, de huidtherapeut, de apotheker en assistentes en de jeugdarts. Met al deze opgehaalde data is een Delphi-methode toegepast bestaande uit twee survey-rondes en een focusgroepbijeenkomst. De Delphi-methode is een veelgebruikte methode om een overeenstemming te bereiken (een groepsconsensus) onder experts en deskundigen op het gebied van eczeemzorg. Dit heeft geleid tot de eerste versie van het multidisciplinaire zorgtraject die in fase 2 wordt getest in de praktijk. Klik hier voor de resultaten van het ontwikkelde multidisciplinaire zorgtraject en de Informatieboxen voor mensen met CE.
Fase 2 Actieonderzoek in 2 regionale proeftuinen:
In de tweede fase van het onderzoek dienen twee regionale zorgnetwerken (regio Veenendaal en Haaglanden) als proeftuinen in een actieonderzoek. Binnen deze proeftuinen zullen eerstelijns zorgverleners en CE-patiënten het multidisciplinaire zorgprogramma, ontwikkeld in fase 1, in de praktijk implementeren, uittesten en verbeteren. Het actieonderzoek is gericht op de professionele ontwikkeling en samenwerking die participerende zorgverleners vanuit beide proeftuinen gedurende het onderzoeksproces doormaken. Om een optimaal leerrendement in de proeftuinen te bereiken, die bestendig is voor continuering in de toekomst, bestaat het actieonderzoek uit drie te doorlopen cycli van 6 maanden (met een totale looptijd van de actiefase van 1,5 jaar). Tijdens iedere cyclus worden verschillende prestatiemetingen gedaan om de voortgang te bepalen. Tijdens de actiefase maken de zorgverleners in beide proeftuinen gebruik van de volgende scoringssystemen/ meetinstrumenten om tijdens het consult in te zetten om de ernst/mate van eczeemklachten, de voortgang van de behandeling en het patiënten perspectief in kaart te brengen:
- Three Item Severity score (TIS)
- Patient Oriented Eczema Measure (POEM)
- Dermatology Life Quality Index ≥16 jaar (DLQI), volwassenen
- Dermatology Life Quality Index 4-16 jaar (CDLQI), kinderen
- Dermatology Life Quality Index 0-3 jaar (IDLQI), babys en peuters
- SEMAS Self Management Screening
Aan het einde van elke cyclus komen alle zorgverleners vanuit beide proeftuinen bijeen om tijdens een gezamenlijke netwerkbijeenkomst de geleerde lessen te bespreken en te bepalen wat nodig is in de volgende cyclus waarin het aangepaste zorgtraject opnieuw wordt geïmplementeerd in de proeftuinen.
Fase 3 Disseminatie: Delen van onderzoeksresultaten
Resultaten van het onderzoeksproject zullen worden gedeeld met een breed werkveld van zorgverleners en stakeholders die betrokken zijn bij CE-zorg. Zo zullen er, naast het eindrapport met daarin het geteste en verbeterde zorgtraject, ook verschillende publicaties in vakbladen en wetenschappelijke tijdschriften volgen.
Houd deze website dus goed in de gaten voor updates en de laatste stand van zaken rondom het onderzoeksproject!
Meer informatie?
Wilt u meer weten over het onderzoek? Stuur uw vraag naar zonmweczeemproject@hu.nl