Nominaties

Googleritis

Baby-in-bal-300x225
Stel je eens voor dat er in 2045 geen eerste en tweedelijns zorg is. De studenten draaiden de stelling echter om. “Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat je de eerste en tweedelijns zorg helemaal niet meer nodig?”
Probe
Precies, dan bedenk je toch gewoon de perfecte baby? In 2045 is het mogelijk om de perfecte baby te bestellen, zonder flaporen, allergieën en andere afwijkingen. De baarmoeder is onnodig, want de baby’s groeien in een speciale machine.
Reactie
De studenten brachten een paar respondenten naar een rustige locatie en legden dit ethische vraagstuk aan ze voor. Een kersverse moeder vond het idee van een babymachine maar niks. “Het dragen van je eigen kindje is heel bijzonder.”
Een oudere vrouw  vond dat hierdoor de band tussen ouder en kind beter zou worden, ‘omdat je het beste voor je kind kiest.’
Case owner: Geert Christiaansen, Philips Design
Begeleider: Margit Coomans
  

150 worden

2065
Stel: in 2045 wordt je nooit meer ziek.  “Wat betekent gezond leven als iedereen heel oud wordt?”. Vijf studenten gingen hiermee aan de slag en kwamen tot een interessant toekomstscenario. De studenten zagen een trend waarin de curatieve gezondheidszorg verandert in preventieve zorg. Wanneer alle ziektes in de toekomst geweerd kunnen worden ben je nooit meer ziek.
“Gezond zijn is je gezond voelen.” Kun je je wel gezond voelen als je nooit meer ziek bent? Dat is de vraag die bij de studenten naar boven kwam. Wat betekent ziek zijn dan nog?
Probe
Juist, dan wil je weer eens weten hoe het is om ziek te zijn. Niet om het gevoel van ziek zijn te ervaren, maar om te voelen hoe het is om beter te worden. De groep van ‘150 worden’ bedacht daarom een pil waarmee je jezelf weer een beetje ziek voelt, om vervolgens weer het gevoel van beter worden te ervaren.
Vergelijk het met een vies broodje en een lekker broodje. Stel je voor dat je elke dag hetzelfde lekkere broodje eet, hoe weet je dan dat dat broodje daadwerkelijk lekker is?
Reactie
De groep ging de straat op om reacties op te halen.
Een 40-jarige vrouw met MS gaf aan dat zij er niet voor zou kiezen om nooit ziek te zijn. “Ik zou ondanks mijn ziekte er niet voor kiezen om altijd gezond te zijn. Het is namelijk een onderdeel van mijn leven geworden, een onderdeel van wie ik ben.”
Case owner: Helle Ullerup, Philips Design
Begeleider: Hans Robertus

  

Geen geheimen

Geen geheimen
Stel je eens voor dat privacy geen belemmering meer is in 2045. “Wat als alle health data, kennis en patiëntgegevens, openbaar zijn?”. Voor deze case zijn eveneens een aantal enthousiaste studenten aan de slag gegaan. Als alle medische gegevens voor iedereen toegankelijk zijn, ben jij dan bereidt om al je medische gegevens bloot te leggen om zo de liefde van je leven te vinden?
Probe
De groep bedacht een bionische contactlens die het mogelijk maakt om je perfecte medische match te vinden. Bij een positieve match krijgt men een groene status boven het hoofd, bij een negatieve match een rode status. Hiervan maakten ze een filmpje en toonden dit aan het publiek.
Reactie
De groep van “Geen geheimen” testte hun idee bij een willekeurige voorbijganger. ‘’Ik zou het vreselijk vinden als dit er zou komen. Ik zou niet willen dat onbekenden iets over mijn medische gegevens zouden weten.’’
Case owner: Antoine Janssen, SOS Alarm
Begeleider: Jeroen Frumau

  

Ziekenhuis aan huis

ziekenhuisaanhuis
“Wat als het verblijf in het ziekenhuis onbetaalbaar is geworden?”. Precies, dan moet je het ziekenhuis vermijden en zorgen dat mensen minder snel ziek worden. Het groepje dat met deze case aan de slag ging, dacht maar aan één ding: preventie.
Probe
Preventie kan gerealiseerd worden met nanobots. Dit zijn minuscule deeltjes die onderdeel uitmaken van de ‘lifeguardchip’. Deze chip monitort je lichaam 24/7 en met behulp van een supercomputer heb je altijd inzicht in je eigen gezondheid. De nanotbots in deze chip helpen het afweersysteem, detecteren opkomende ziektes, verwijderen verkeerd gedeelde cellen en elimineren virussen, dit alles op aansturen van de lifeguardchip.
Reactie
Ook deze groep bracht een bezoekje aan de binnenstad en kregen een aantal opvallende reacties op hun probe. Ze spraken onder meer met een gepensioneerd echtpaar, waarvan de vrouw achttien jaar lang verpleegster was en haar man tot voor kort werkzaam was als ingenieur. “In mijn lijf geen robots! Ik ben jarenlang verpleegster geweest en weet hoe belangrijk menselijk contact is voor patiënten.” De voormalig ingenieur was het daarmee volstrekt oneens. “Ik heb alle vertrouwen in computers, omdat computers handelen naar regels.”
Case owner: Fem Verhoeven, Jeroen Bosch Ziekenhuis
Begeleider: Margit Coomans