Interessante bijeenkomst Netwerken voor Groei

Zomaar enkele quotes van de bijeenkomst van Netwerken voor Groei van 14 oktober j.l.

 • “De techniek kan alles, de uitdaging is het functioneel specificeren”
 • “60% van het zorgvastgoed moet worden getransformeerd, maar 45% is weinig kansrijk voor de zorg”
 • “Binnen 5 jaar kan iedereen 24 uur per dag contact maken met een zorgverlener”
 • “Uitdaging in Nederland, is hoe ontwerp je een betaalbaar en evolutief huis?”
 • “Ga geen zorgwoningen bouwen, dat is stigmatiserend”
 • “Loop niet alleen stage bij de zorg, maar ook bij de leveranciers van technologie”

NvG bijeenkomst 14 oktober 2015 NvG bijeenkomst 14 oktober 2015 NvG bijeenkomst 14 oktober 2015 NvG bijeenkomst 14 oktober 2015

Afgelopen woensdag 14 oktober was alweer de afsluitende bijeenkomst van Netwerken voor Groei (BEZO). Met een select gezelschap en een leuk programma werd het een interessante bijeenkomst voor de bezoekers en de organisatie. De middag is bezocht door studenten, medewerkers van zorg- en welzijnsorganisaties en medewerkers van technische bedrijven. Een impressie van de middag en een kort verslag van de bijeenkomst vindt u hieronder.

Het was prof. dr. Helianthe Kort die iedereen welkom heette en de middag kort inleidde. Het was Willem Basteijn die de bezoekers meenam in het ontstaan van de TechnologieThuisNu! woningen die te vinden zijn bij OTIB. Als belangrijkste boodschap had Willem Basteijn dat de techniek alles kan, de uitdaging zit in het functioneel specificeren van wensen. Helianthe Kort nam de bezoekers vervolgens mee door de ontwikkelingen die gaande zijn op het gebied van de gezondheidszorg in combinatie met de omgeving en het vastgoed. Vervolgens was het Anneloes Cordia die verder in ging specifiek op het zorgvastgoed, ze vertelde over een stappenplan om vast te stellen of gebouwen geschikt zijn voor de toekomst en over de huidige situatie rondom het zorgvastgoed. Rob Hagens vertelde hoe een wens van twee mensen is uitgegroeid tot een stichting met een veelbelovend concept, namelijk Vivalib. In Frankrijk is dit concept een groot succes gebleken en op dit moment krijgt het concept ook in Nederland voet aan de grond. Daarnaast vertelde Hagens over enkele verschillen tussen Nederland en Frankrijk op het gebied van zorg en technologie.

In de discussie die volgde op de lezingen ging het over:

 • Het VIVALIB concept, hoe is dit uit te rollen in Nederland. Belangrijkste daarvoor is dat er gewerkt wordt met open systemen, zodat je niet vast komt te zitten aan een organisatie/leverancier;
 • Verder kwam naar voren dat ook de huisarts een belangrijke rol gaat spelen bij de inzet van technologie, op dit moment zijn niet alle huisartsen innovatief te noemen;
 • Systemen die bedacht en ontwikkeld worden zijn voor de klant en niet voor de zorgverleners, hier moet je rekening mee houden;
 • Belangrijk goed stil te staan bij de wensen van de doelgroep, wat wil onze doelgroep nou eigenlijk?;
 • Als statement voor het gezondheidsonderwijs werd nog gesteld dat het goed zou zijn als stages niet alleen bij zorg worden gedaan, maar ook bij de leveranciers van technologie, dit is goed voor de koppeling met technologie van toekomstige professionals zowel in de techniek als bij de zorg.

Na de discussie was er voor de bezoekers de mogelijkheid om de woningen van TechnologieThuisNu! te bekijken.