De eenpersoons patiëntenkamer

plattegrond eenpersoonskamer (HUISMAN ET AL, 2012)Het vervangen van meerpersoonskamers door eenpersoons patiëntenkamer kan voordelen met zich meebrengen, zoals ook al benoemd bij de andere aspecten. Goed is dan wel om de indeling en inrichting van een eenpersoonskamer te laten aansluiten bij de behoeften en wensen van de patiënten, familie en de zorgprofessionals. Op de plattegrond is een ontwerp te zien om te laten zien hoe een indeling en inrichting kan bijdragen aan het voorkomen van fouten, het vergroten van sociale en en fysieke veiligheid, behoud van eigen regie, privacy, comfort en ondersteuning door familie.

Voldoende ruimte in de eenpersoonskamer kan bijdragen aan het vergroten van het comfort van de patiënt, maar ook de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen verplaatsen zonder ondersteuning van zorgprofessional of familie is wenselijk. Voldoende ruimte kan hier aan bijdrage doordat het mogelijk is om draaicirkels te maken met rolstoel of rollator en het eenvoudig kunnen verplaatsen van het ziekenhuisbed.

De veiligheid in de kamer kan worden vergroot door een leuning aan de muur te plaatsen. Wanneer de patiënt zichzelf naar de badkamer verplaatst kan deze zich ondersteunen, de meeste ongelukken vinden immers plaats op weg naar of van de badkamer. Door gebruik te maken van een leuning wordt de kans op vallen verkleind en wordt de eigen regie en de privacy voor de patiënt vergroot.

Infecties voorkomen en verspreiding van infecties voorkomen is in een ziekenhuisomgeving van groot belang. Door elke eenpersoonskamer te voorzien van een eigen badkamer wordt de kans op het verspreiden van infecties verminderd. De meeste infecties worden overgedragen via handcontact, handen wassen en hygiëne zijn dus van belang bij het voorkomen en verspreiden van infecties. Zorgprofessionals raken gedurende dag steeds verschillende oppervlakten aan, zoals gordijnen en bedden. Daarnaast zijn ze voortdurend in aanraking met patiënten, deze zijn vanwege ziekte of herstel van een operatie juist extra gevoelig voor het oplopen van een infectie. Door gebruik te maken van enkel eenpersoonskamers ontstaat er een natuurlijke barrière tussen de gang en de kamers. Hierdoor worden de zorgprofessionals mogelijk getriggerd om hun handen te wassen.

Verwijzingen:
Huisman, E.R.C.M., Morales, E., van Hoof, J., Kort, H.S.M. (2012). Healing Environment: A review of the impact of the physical environmental factors on users. Building and Environment, 58, 70 -80, doi: 10.1016/j. buildenv.2012.06.016.
Huisman, E.R.C.M. & Kort, H.S.M. (2012). Healing environments en domotica. In J. van Hoof & E.J.M. Wouters (Eds.), Zorgdomotica (pp. 94-98). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Huisman, E.R.C.M. & Kort, H.S.M. (2014). Healing environment in de praktijk. Tijdschrift voor Ergonomie, 39(1), 15-18.
Voor overige publicaties, klik hier

Voor meer informatie over de aspecten van een Healing Environment kunt u klikken op één van de onderstaande blokken.

Veiligheid
 
Privacy
 
Comfort & Familie steun
 
Omgeving & Locatie
 
Domotica
 
De eenpersoons patiëntenkamer