Omgeving & Locatie

Ook de omgeving en de locatie van de zorginstelling of het ziekenhuis zijn aspecten van het Healing Environment concept. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een ziekenhuis of zorginstelling goed bereikbaar is met de verschillende vervoersmiddelen, zoals met de auto, de fiets, te voet en met het openbaar vervoer.Ook het op orde hebben van een overzichtelijke bewegwijzering is relevant in een Healing Environment. Te denken valt aan het gemakkelijk kunnen vinden van de ingang, de uitgang en een parkeerplekken. Daarbij is het goed om te zorgen voor voldoende parkeerplekken bij de ingang, hierdoor wordt de afstand vanaf de parkeerplek naar de ingang.
Het is goed om er voor te zorgen dat de locatie van het ziekenhuis of de zorginstelling aansluit bij de belevingswereld van de patiënt. Mensen afkomstig van het platteland voelen zich waarschijnlijk meer thuis in een landelijke sfeer, terwijl mensen uit de stad zich meer thuis voelen in een stedelijk gebied.

Uit onderzoek is gebleken dat uitzicht op natuur kan bijdragen aan het bevorderen van het herstel van de patiënt. Daarom zou er gekozen kunnen worden om over de hele breedte van een patiëntenkamer ramen te plaatsen. De ramen zouden daarbij door moeten lopen tot vlak op de grond, zodat patiënten vanuit bed naar buiten kunnen kijken. Door veel ramen te gebruiken wordt ook de toetreding van daglicht vergroot. Licht is van belang om te kunnen zien, maar heeft ook invloed op de alertheid en het slaap- en waakritme van de mens.

Verwijzingen:
Huisman, E.R.C.M., Morales, E., van Hoof, J., Kort, H.S.M. (2012). Healing Environment: A review of the impact of the physical environmental factors on users. Building and Environment, 58, 70 -80, doi: 10.1016/j. buildenv.2012.06.016.
Huisman, E.R.C.M. & Kort, H.S.M. (2012). Healing environments en domotica. In J. van Hoof & E.J.M. Wouters (Eds.), Zorgdomotica (pp. 94-98). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Huisman, E.R.C.M. & Kort, H.S.M. (2014). Healing environment in de praktijk. Tijdschrift voor Ergonomie, 39(1), 15-18.
Voor overige publicaties, klik hier

Voor meer informatie over de aspecten van een Healing Environment kunt u klikken op één van de onderstaande blokken.

Veiligheid
 
Privacy
 
Comfort & Familie steun
 
Omgeving & Locatie
 
Domotica
 
De eenpersoons patiëntenkamer