2e bijeenkomst IPS 28/3

Vandaag zijn wij bij elkaar gekomen voor de tweede bijeenkomst van Interprofessioneel samenwerken (IPS). De groep bestond vandaag uit 7 studenten en de docent (Linda). Deze bijeenkomst hebben we d.m.v. stellingen en foto’s elkaar beter leren kennen.

Het was geen standaard kennismaking ronde wat meestal bestaat uit leeftijd, studie en woonplaats. Maar juist leuke verhalen over familie/vrienden/hobby’s/dromen en natuurlijk wat studie en ambitie gerelateerde onderwerpen. Door middel van stellingen hebben we meer inzicht in elkaars leven en gedachten gekregen. Zo konden we zien wie dezelfde mening deelden of juist heel anders ergens in stonden.

Het is niet zo zeer een Belbin-test, maar je leert elkaar wel kennen op verschillende vlakken in de werkelijke wereld. Uiteindelijk kan je deze input gebruiken om groepen samen te stellen. Je weet tenslotte wat je aan elkaar kan hebben en hoe iemand ergens in staat, op basis daarvan kan je individuen bij elkaar zetten. Wij denken dat je daarmee een goede (project/werk)groep mee kan creëren. Als je dit gaat vergelijken met een Belbin-test kom je uiteindelijk tot een verdeling in teamrollen.

Door het zien van de foto’s van anderen creëerde je zelf een beeld bij iemand. Hoogstwaarschijnlijk heeft iedereen nog steeds een ander beeld van iemand dan bijvoorbeeld de persoon naast je. De foto’s maakte het geheel persoonlijker, de afstand van elkaar niet kennen neemt af.

Daarna hebben we een brainstormsessie gehad over werkplekken waar verschillende disciplines aanwezig waren. Linda had een persoon getekend op meerdere A3-vellen, zie foto onder de blog. Iedereen kreeg 10 post-its om bevindingen uit de praktijk op te schrijven, zo specifiek mogelijk. Dit kon gezien worden van jouw als professional of vanuit de cliënt. Deze post-its hebben we verdeeld over het lichaam. Zo kwamen uitspraken (communicatie) bij de mond, gedachten en (rationele) besluiten bij de hersenen, patiëntgericht werken bij het hart, handelingen bij de handen, en drijfveren bij de voeten. Zo ontstond al een aardig beeld van de verschillende perspectieven van professionals en burgers t.a.v. (interprofessionele) zorg.

We gaan nu per groepje aan de slag met het zoeken van literatuur in de boeken over interprofessioneel samenwerken. Met deze gevonden literatuur kunnen we tijdens de volgende bijeenkomst in gesprek gaan me de studenten die vorig semester de cursus hebben gedaan. We zijn benieuwd naar de uitkomsten!

Groeten, Merve en Nienke

Reageer