Brief Suzanne

Beste Jojanneke,

 

Wat naar om te horen dat je zo geïntimideerd werd door een oom van een vriendin. Het lijkt me ontzettend vervelend en ongemakkelijk om zulke ongewenste berichtjes te ontvangen van iemand die ook nog eens familie van een goede vriendin is. Wat dapper dat je dit met je vriendin besproken hebt!

Ik wil jou ook graag mijn verhaal vertellen….

Toen ik de middelbare school net had afgerond ging ik aan het werk op campings in het recreatieteam.

Op een avond kwam ik aan op een nieuwe camping in Noord-Holland en maakte kennis met mijn collega recreatiemedewerkers: Arjan en Jeffrey. Arjan had een oogje op een jongen van de receptie en was de rest van de avond de hort op. Ondertussen maakte ik en Jeffrey die teamleider was en zeven jaar ouder, verder kennis en gaf hij mij een rondleiding over de camping. Aan het begin van de avond had hij al gevraagd of ik alleen wilde slapen of gezellig bij hem en Arjan kwam liggen. Ik stemde in met het delen van een kamer. In de loop van de avond begon Jeffrey te informeren naar mijn liefdesleven en was verbaasd dat ik nog nooit een vriendje had gehad want ik was toch niet heel lelijk…  Hij vroeg of ik op hem zou kunnen vallen waar ik nee op antwoorde. Verder vroeg hij hoe ik dacht over relaties binnen een team en vertelde uitgebreid over zijn seksuele escapades met verschillende vrouwen. Hij verteld in geuren en kleuren dat vrouwen bij hem meestal meermaals klaarkwamen want hij ging echt niet alleen voor zijn eigen kwakkie. Ik voelde me behoorlijk ongemakkelijk en ging er niet echt op in. Vervolgens zei hij toen we in bed lagen, dat hij vrouwen het mooiste vond in triangel bikini en of ik er ook zo een had want dat zou me vast goed staan. Toen zei hij: wij gaan deze week gewoon eens lekker knuffelen en soms komt daar zoenen uit maar dat vraag ik altijd wel eerst even. Ik antwoorde: pas maar op anders bel ik de help desk van de Animatie compagnie (waarvoor we beiden werkten). Ik zei het met een soort halve knipoog maar merkte dat hij daar wel van schrok.. Ik heb die nacht niet erg goed geslapen, ik voelde me nerveus en onveilig en wist niet goed hoe ik hiermee om moest gaan.

De dag erna vertrok Arjan naar huis en zou er later een nieuwe collega en tevens een goede  vriend van Jeffrey komen. Toen Arjan weg was, zei Jeffrey: zo nu zijn we alleen en begon mijn schouders te masseren. Vervolgens vroeg hij of ik wilde zoenen en of ik mijn t-shirt uit wilde doen wat ik beide met nee beantwoorde.

Weer een dag later stuurde Jeffrey onze nieuwe collega Martijn ’s avonds weg van de slaapkamer omdat hij veel te hard zou snurken. Martijn had de kamer nog niet verlaten of Jeffrey vroeg of hij even bij me mocht komen liggen. Ik weet niet meer precies wat ik daarop geantwoord heb maar het was in ieder geval geen duidelijke nee. Hij kwam bij me liggen en probeerde me opnieuw te zoenen. Toen ik dit afhield begon hij een verhaal dat ik hem onbewust vroeg om me over de drempel te helpen. Hij hielp immers graag andere mensen. ‘was ik soms vroeger misbruikt? En later wil jij toch ook gewoon een relatie en kinderen?’

Ik was erg in de war en begon me af te vragen of hij soms gelijk had. Ik was zo gespannen en kon daar zo alleen op die camping niet meer op de situatie uitzoomen. Uiteindelijk hebben we dus wel gezoend, en moest ik maar steeds zijn handen wegduwen van mijn lichaam. Hij deed dan even of hij mijn grenzen accepteerde maar probeerde het vervolgens een halve minuut later opnieuw. De laatste avond gebeurde hetzelfde. Wat ik ook erg naar vond is dat hij steeds tussendoor negatieve reacties op mijn werkwijze op de camping uitte. Zo vroeg hij de laatste avond (naast mij in bed liggend): zullen we de werkweek even evalueren? Toen ik hier afwerend op reageerde zei hij: o jij wil niks leren. Daarnaast had hij commentaar op mijn acteerwerk in de scenes die we voor de kinderen op de camping speelde want ik durfde te weinig en praatte te zacht terwijl hij zelf zo lekker expressief was. Zijn gedrag maakte me ontzettend onzeker. Ik voelde me machteloos en een loser en kreeg het gevoel dat het waar was wat hij allemaal zei. Afgepeigerd van alle stress en consternatie ging ik weer naar huis.

Die herfstvakantie daarna werkte ik op een andere camping samen met Menno. Menno had die zomer in een andere week op diezelfde camping gewerkt met Jeffrey. Menno sprak zijn ergernis over Jeffrey uit. Hij was immers de hele tijd alle meisjes uit het team aan het versieren en hij bleef zich maar opdringen ook als de meisjes geen interesse hadden. Aan mij vroeg Menno: jij hebt toch hopelijk niks met hem gedaan? Ik antwoorde: nee natuurlijk niet!!

Achteraf vind ik dat Jeffrey enorm over de schreef is gegaan en dus waarschijnlijk bij heel veel meisjes. Hij deed dit op een hele manipulatieve manier wat me enorm boos maakt. Aan de andere kant denk ik ook nog steeds wel: ik had veel assertiever moeten zijn want dan was dit niet gebeurd. Het effect van deze ervaring is dat ik daarna veel meer op mijn hoede was bij jongens en veel afhield omdat ik absoluut niet de verkeerde signalen wilde afgeven.

Nu jaren later zou ik tegen mijn jongere zelf willen zeggen: Wat een gemene seksverslaafde man. Suzanne dit was niet jouw schuld, wat naar dat je in deze situatie terecht gekomen bent.

 

Liefs,

Suzanne

Switch to English English