Keuzes in je studie

Doorstuderen

Wil jij na je hbo-studie verder studeren? Neem dan onderstaande overwegingen mee in het maken van je keuze.

Doorstuderen in een master

Als je na je bachelor wil doorstuderen, is een masteropleiding vaak een logische keuze. Er is een breed aanbod van masters op hbo en universitair niveau: hbo-masters zijn te verdelen in doorstroommasters en masters voor werkende professionals. Vind hier het aanbod van doorstroommasters van de HU.

Voor een universitaire master ben je als hbo-afgestudeerde vaak nog onvoldoende gekwalificeerd om toegelaten te worden en moet je eerst een premaster volgen. In bepaalde gevallen kan je deze premaster al in de profileringsruimte van je hbo-bachelor volgen.

Soms kan het gunstiger, of zelfs nodig, zijn om niet via een premaster naar een universitaire master te gaan maar eerst de universitaire bacheloropleiding te volgen. Deze route is misschien iets langer maar het is minder intensief en het geeft je meer tijd om te wennen aan het academisch leren.

De kosten van masteropleidingen verschillen sterk. Let daar op bij je zoektocht.

De studiefinanciering voor een masteropleiding hangt af van het type bacheloropleiding en hoe lang je daarover gedaan hebt. Zie voor meer informatie dit overzicht van DUO .

Een tweede bachelor doen

Met een tweede studie in het hoger onderwijs kan je je breder of in een andere richting ontwikkelen. Of misschien heb je de wens om aan de universiteit nog een bachelor te doen, bijvoorbeeld als voorbereiding op een specifieke universitaire master.

Ga je na een bachelor een tweede bachelor doen, dan geldt dit als een tweede studie en betaal je in veel gevallen instellingscollegegeld. Het instellingscollegegeld is vaak hoger dan het wettelijk collegegeld. Dit geldt meestal niet als je een tweede bachelor gaat doen in de richting van zorg of onderwijs (en je nog geen diploma in die richting hebt behaald) of als al tijdens je huidige bachelor aan de tweede studie begint en de tweede studie daarna niet onderbreekt. Lees hier meer.

Begeleiding bij doorstudeervragen

De studieloopbaanbegeleider of leerteambegeleider kan over dit soort vragen en keuzes met je meedenken. Heb je meer ondersteuning nodig? Raadpleeg dan de website van Keuzeadvies. Op deze website vind je een online keuzehulp voor masterkeuze. Je kunt ook een workshop masterkeuze volgen. Voor meer informatie of deelname aan de workshop, maak je hier een afspraak met een studiekeuzeadviseur van Keuzeadvies.

Open dag

Overweeg je een vervolgopleiding aan de HU? Kom dan naar de eerstvolgende open dag als je kiest voor een voltijd bachelor- of masteropleiding of bezoek een open avond waar je je kunt oriƫnteren op deeltijdmasters en kortere cursussen.

Een overzicht van de open dagen van andere onderwijsinstellingen vind je hier.

Switch to English English