Ondersteuning bij het studeren

Als je niet lekker in je vel zit

Het komt bij iedereen voor dat je een keer niet lekker in je vel zit. Bijvoorbeeld omdat er dingen spelen in je leven die je lastig vindt. Meestal is dit tijdelijk. Maar misschien heb jij al langer last van somberheid of angstklachten. Of je hebt last van slecht slapen of een slechte concentratie en je merkt dat dit je welzijn, je studie en je resultaten beïnvloedt.

Op dat moment is het belangrijk dat je in gesprek gaat met je studieloopbaanbegeleider of leerteambegeleider en een afspraak maakt met de studentendecaan.

Met je studieloopbaanbegeleider of leerteambegeleider kun je bespreken of je actie moet ondernemen en welke ondersteuning de opleiding biedt. Met de studentendecaan zet je jouw situatie verder op een rijtje en ga je samen na of, en wat voor soort, hulp je verder nog nodig hebt. De studentendecaan verwijst zo nodig door naar de studentenpsycholoog of kan je adviseren om hulp buiten de HU te zoeken.

De studentenpsycholoog

De studentenpsychologen ondersteunen studenten die psychische problemen ervaren. Je kan bij hen terecht als je last hebt van concentratieproblemen, faalangst, gebrek aan motivatie, problemen in de omgang met medestudenten of docenten, familieproblemen, moeite met op kamers wonen, eenzaamheid, onverwerkte gebeurtenissen, somberheid, slecht slapen, overmatig alcohol- en drugsgebruik. De studentenpsycholoog kan jou advies geven en zo nodig kortdurende psychologische hulp bieden. Je krijgt eerst een intakegesprek om te onderzoeken wat er precies speelt en welke hulp je daar bij nodig hebt.

Via de studentendecaan of vertrouwenspersoon kun je een verwijzing krijgen naar de studentenpsycholoog.

Wanneer de hulp die de studentenpsycholoog biedt niet aansluit bij jouw situatie, kan de studentenpsycholoog je gericht adviseren over de mogelijkheden binnen en buiten de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).

Je kunt bij psychische klachten ook direct naar je huisarts gaan, deze kan je ook verder helpen.

Psychologische hulp buiten de HU

Er zijn in en om Utrecht en Amersfoort veel mogelijkheden tot psychologische hulp. Op deze website  zijn een aantal instellingen voor acute, anonieme en specialistische hulp op een rij gezet. Een overzicht van voorzieningen voor zorg voor studenten in Utrecht vind je ook op de website van Vidius onder ‘zorg’. Check hier meteen de Student&Zorgkaart van Utrecht 

Wil je zelf aan de slag?

Door de HU worden er verschillende online Mirro modules aangeboden die jou handvatten en tips kunnen geven. De modules bieden jou de mogelijkheid om zelfstandig en anoniem aan je mentale gezondheid te werken. Vanzelfsprekend wordt al jouw informatie vertrouwelijk behandeld. Via deze link kom je terecht bij alle modules. Er is een divers aanbod zoals angst en paniek en relatieproblemen.

Switch to English English