Ondersteuning bij het studeren

Als je studeert met een belemmering

De HU biedt ondersteuning voor studenten met dyslexie, ad(h)d, autisme, slechthorendheid, wisselende belastbaarheid etc. Met steun van de studentendecaan vraag je speciale voorzieningen aan en er zijn trainingen, supportgroepen en financiële ondersteuningsmogelijkheden.

Voorzieningen aanvragen

Studeer jij (binnenkort) aan de HU en wil jij passende voorzieningen aanvragen? Bij je inschrijving op Studielink wordt natuurlijk al gevraagd naar de voorzieningen die jij nodig hebt en via deze link kom je terecht bij wat algemene informatie over de voorzieningen op de HU. Daarnaast kan je met jouw studentendecaan vertrouwelijk in gesprek gaan om te kijken welke voorzieningen voor jou geschikt zijn.

Om in aanmerking te komen voor voorzieningen heb je een officiële diagnose nodig. Denk aan een medische diagnose, een dyslexieverklaring van een erkende instantie of van een behandelend psycholoog. Voor vragen en hulp bij het aanvragen kan je terecht bij decanaat@hu.nl of bel van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur met 088 4813322 voor het maken van een afspraak (op dit moment is de Afsprakenlijn vanwege onvoorziene omstandigheden gesloten. Het decanaat is wel per mail bereikbaar). Als je studeert aan de HU Amersfoort mail je naar decanaatHUA@hu.nl of je belt dezelfde afsprakenlijn.

Voorzieningen dyslexie

Algemeen

Heb je dyslexie en wil je graag extra voorzieningen aanvragen voor tijdens je toetsen? Dit kun je voor het komend studiejaar nu al laten weten via decanaat@hu.nl. Studeer je aan de HU Amersfoort? Dan kan je mailen naar decanaatHUA@hu.nl. Het studentendecanaat informeert je dan over de manier waarop je je verzoek voor voorzieningen kunt indienen.
Let op! Je aanvraag moet uiterlijk aan het einde van lesweek 3 van de eerste periode (periode A) ingediend zijn. Alleen dan kan je er direct bij de eerste toets periode gebruik van maken, dus wees er snel bij! Een handig overzicht van dyslexie hulpmiddelen vind je hier.

Start aanvraag

Mail je officiële dyslexieverklaring naar decanaat@hu.nl als je studeert in Utrecht en naar decanaatHUA@hu.nl als je studeert in Amersfoort. Geef hierbij aan van welke van de onderstaande standaardvoorzieningen je gebruik wenst te maken.
⦁ Verlenging 33% extra toetstijd bij theorietoetsen
⦁ Gebruik HU laptop voor lezen en typen
⦁  Gebruik HU-laptop, met voorleessoftware Claroread
⦁ Gebruik HU-laptop, maar toets lezen vanaf papier, antwoorden op HU laptop intypen.

Als je andere voorzieningen nodig hebt, plan dan een afspraak met een studentendecaan. Dat kan per mail naar decanaat@hu.nl of telefonisch van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 – 12.00 uur op nummer 088 – 481 3322 (Op dit moment is de Afsprakenlijn vanwege onvoorziene omstandigheden gesloten. Het decanaat is per mail bereikbaar).

Vervolg aanvraag

Zodra jouw informatie is ontvangen en de dyslexieverklaring is goedgekeurd, wordt het verzoek doorgestuurd naar de studentendecaan met de vraag jouw aanvraag te ondersteunen. Je ontvangt vervolgens een stappenplan, je moet dan zelf het verzoek indienen bij de examencommissie via Hukas.HU.nl. Je kunt dit verzoek al indienen vanaf het moment dat jouw HU account is geactiveerd.

Ondersteuning vanuit de HU

Trainingen

De HU biedt kosteloos trainingen aan studenten om optimaal te kunnen studeren met een belemmering. Kijk hier voor meer info over het aanbod.

Het Powerplatform

Wil je meer steun ervaren en leren van ervaringen van medestudenten die ook met een functiebeperking of chronische ziekte studeren? Dat kan door je aan te sluiten bij het Powerplatform.

Financiële steun

De HU biedt financiële ondersteuning aan studenten die om speciale redenen studievertraging oplopen. Dit staat beschreven in het reglement van het Profileringsfonds. Meer informatie over dit fonds en over bijvoorbeeld studietoeslag die je vanuit de gemeente kan ontvangen als je voldoet aan bepaalde voorwaarden vind je op de financiële pagina.

Flexstuderen

De HU biedt flexstuderen aan zodat je meer spreiding kunt aanbrengen in je studie. Dit geeft de mogelijkheid om in een rustiger tempo te studeren of de ene periode meer te doen dan de andere. Een verzoek voor flexstuderen kun je alleen vóór aanvang van het studiejaar aanvragen.

Zelf aan de slag?

Door de HU worden er verschillende online Mirro modules aangeboden die jouw handvatten en tips kunnen geven. De modules bieden jou de mogelijkheid om zelfstandig en anoniem aan je mentale gezondheid te werken. Vanzelfsprekend wordt al jouw informatie vertrouwelijk behandeld. Via deze link kom je terecht bij alle modules. Er is een divers aanbod, neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de module stress bij studenten.

Switch to English English